23948sdkhjf

Northvolts litiumraffinaderi får plats

Kommer du ihåg Aurora? Northvolt och Galps gemensamma bolag i vilket de ska bygga ett lititumraffinaderi i Portugal? Nu är det bestämt var raffinaderiet placeras.

Läs också: Northvolt ska bygga i Portugal

Det blir i hamnstaden Setúbal meddelar Northvolt på sin hemsida. Litiumkonverteringsanläggningen syftar till att bli en språngbräda för utvecklingen av en integrerad litiumbatterivärdekedja i Europa med driftstart om drygt tre år, står det.

De skriver att baserat på liknande projekt förväntas investeringen bli cirka 700 miljoner euro och antalet jobbtillfällen förväntas bli 200 direkta och 3 000 indirekta arbeten.

Det står att initial årlig produktionskapacitet ligger på mellan 28 000 och 35 000 ton litiumhydroxid av batterikvalitet.

– Setúbal förtjänar den här investeringen. Kommunen Setúbal har investerat i kvalificeringen av detta territorium. Alla känner igen denna verklighet, som är resultatet av en stor önskan att göra mer av Setúbal, framhåller Setúbals borgmästare, André Martins på sidan.

– Att säkra hållbart producerade material för den exponentiellt växande batteriindustrin är en strategisk prioritet för Europa. Vi tackar Setúbals kommun för att ha välkomnat oss och vi ser fram emot att vårt partnerskap skapar jobb och ekonomiskt värde, säger Galps vd Andy Brown på sidan och Paolo Cerruti, medgrundare och COO för Northvolt tillägger:

– Etableringen i Setúbal markerar en viktig milstolpe för Europa på vägen mot att bygga upp ett komplett batteriekosystem på kontinenten, samt demonstrerar ett hållbart förhållningssätt till litiumomvandlingsprocessen.

Setúbal ska ha valts bland annat för att den anses ha god tillgång till infrastruktur och för att den ligger nära Portugals nuvarande biltillverkningscenter.

Anläggningen ska kunna leverera litiumhydroxid som räcker till 50 gigawattimmar batteriproduktion per år som ska räcka till mer än 700 000 elfordon.

Det står också att Northvolt ska säkra avköp för upp till 50 procent av anläggningens kapacitet för användning i dess batteritillverkning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SKF fortsätter förstärkas i Asien
Elmia Subcontractor i bilder
Alfa Laval: ”Fann vägar till en bättre framtid”
Så påverkar lågkonjunkturen Sandvik: ”Gäller att vara snabbfotad”
Tuffar på i en onormal värld
Salamandrar äventyrar bygge av Volvofabrik
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.11