23948sdkhjf

SKFs kvartalsrapport: fortsätter få upp priserna för att mildra kostnadsinflation

– Under första kvartalet lyckades vi leverera ett starkt resultat och hög tillväxt trots de externa förutsättningarna med leveransbegränsningar och stora osäkerhetsfaktorer till följd av kriget i Ukraina och covid-situationen i Kina, kommenterar vd och koncernchef Rickard Gustafson årets första rapport och fortsätter:

– Under första kvartalet lyckades vi kompensera för kostnadsökningar på råvaror och komponenter. Jag är nöjd med den snabba prisrealisering vi hittills lyckats få till stånd, men vi kommer fortsätta obevekligt med att få upp priserna för att mildra kostnadsinflation.

Nettoomsättning uppgick till 22 942 miljoner kronor vilket kan jämföras med motsvarande siffra förra året som var 19 865 miljoner.

Rörelseresultat landade på 2 953 miljoner kronor. Förra året låg rörelseresultatet samma period på  2 699 miljoner.

Nettokassaflödet från operativa aktiviteter blev minus 271 miljoner kronor att jämföra med förra årets 131 miljoner.

Industriverksamheten har gått bra.

– Industriverksamheten levererade ett mycket starkt resultat med en förbättrad justerad rörelsemarginal på 16,5 procent (16,3 procent). Det är uppenbart att våra konkurrenskraftiga erbjudanden bidrar till en stark lönsam tillväxt i kombination med effektiva åtgärder för att mildra kostnadsinflationen, kommenterar Rickard Gustafson och tillägger:

– Trots rådande situation gjorde även vår fordonsverksamhet ett bra resultat under kvartalet. Volatiliteten i leveranskedjan och fortsatta förseningar i OEM-produktionen ledde till lägre försäljning, minskad produktivitet och lageruppbyggnad. En positiv aspekt är den fortsatt starka efterfrågan på elbilsmarknaden och fordonseftermarknaden. 

Han blickar även framåt.

– Som tidigare meddelats planerar vi därför ett snabbt och kontrollerat utträde från den ryska marknaden. Som en direkt konsekvens kommer en nedskrivning av SKFs finansiella tillgångar på totalt 500 miljoner kronor att göras under andra kvartalet, skriver han och avslutar:

– När vi blickar fram mot andra kvartalet 2022 förutser vi fortsatt osäkerhet med leveransbegränsningar, konsekvenser av kriget i Ukraina och covid-situationen i Kina som kan påverka vår verksamhet. Vi räknar med att den organiska försäljningen ska öka i industriverksamheten men att den sannolikt minskar i fordonsverksamheten. Den organiska försäljningen under andra kvartalet förväntas bli relativt oförändrad jämfört föregående år. För helåret 2022 förväntar vi oss en organisk försäljningstillväxt på fyra till åtta procent, där vi har tagit hänsyn till vårt planerade utträde från Ryssland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094