23948sdkhjf

Volvo Cars kvartalsrapport: kommer att öka takten

– Under de första månaderna av 2022 har kriget i Ukraina förstört liv och fördrivit miljontals oskyldiga människor. Samma krig har också skickat redan stigande inflation till nya höjder och ytterligare stört leveranskedjor som redan var ömtåliga, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars i en kommentar till företagets första kvartalsrapport för året. Han fortsätter:

– När jag sammanfattar Volvo Cars prestation under det här första kvartalet är jag otroligt glad över att vi har levererat så stabila resultat.

Intäkterna ökade med 8 procent till 74,3 miljarder kronor i jämförelse med förra årets 68,6 miljarder.

Rörelseresultatet uppgick till 6 miljarder kronor. Förra året var mostvarande siffra 8,4 miljarder.

Rörelse- och investeringskassaflödet var minus 12,3 miljarder kronor. Detta att jämföra med förra årets minus 6,9 miljarder.

– Volvo Personvagnar sålde totalt 148 295 bilar under det första kvartalet eftersom de begränsningar i leveranskedjan som påverkade företaget fortsatte att sakta lätta. Men i slutet av kvartalet drabbades bolaget av brist på en specifik komponent vilket även kommer att påverka produktionen under andra kvartalet. Volvo Cars ser detta som ett tillfälligt bakslag och förväntar sig att leveranskedjorna kommer att förbättras under andra halvåret. Företaget förväntar sig en marginell tillväxt i försäljningsvolymer för helåret 2022, jämfört med 2021, även om osäkerheten är stor.

Under det första kvartalet utgjorde Recharge-försäljningen 34 procent av den totala försäljningen varav 8 procent var helt elektrisk.

För helåret 2022 räknar Volvo Cars med fortsatt hög tillväxt av helt eldrivna bilar.

Antalet aktiva abonnemang under första kvartalet ökade med 174 procent jämfört med samma period föregående år. 

– Den strategiska inriktningen är fortfarande tydlig och mycket i fokus – den snabbaste transformatorn i branschen, ett helt elektriskt varumärke med direkta konsumentrelationer och lägre koldioxidutsläpp är vår väg framåt. För att uppnå våra ambitioner kommer vi att öka vår takt i produktutvecklingen, stärka motståndskraften i vår försörjningskedja och accelerera våra digitala och mjukvarukapaciteter, avslutar Jim Rowan kommentaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078