23948sdkhjf

Tar additiv tillverkning till energibranschen

Är additiv tillverkning nyckeln till effektivare solenergianläggningar? I ett EU-finansierat projekt ska Högskolan Väst undersöka saken.

– Ett spännande projekt där vår kompetens inom svetsbaserad additiv tillverkning och högtemperaturmaterial förhoppningsvis kan göra nytta i omställningen till förnybar energi, säger Joel Andersson, professor i materialvetenskap.

Intresset för att utveckla effektivare koldioxidfria energikällor ökar snabbt och mycket. Inom industrin dominerar fossila bränslen. Termisk solkraft är ett lovande alternativ när det gäller att producera förnybar energi som täcker industrins behov av processvärme.

– Termisk solkraft är enkelt beskrivet ett solenergisystem där solljuset fångas upp via flera speglar och koncentrerar solenergin till en mottagare som kan liknas vid en parabol. I det här projektet ska vi på Högskolan Väst pröva att tillverka parabolen med hjälp av svetsbaserad additiv tillverkning i olika högtemperaturmaterial, säger Joel Andersson.

Han förklarar:

– Förhoppningen är att additiv tillverkning för den här applikationen kan öppna nya möjligheter att skräddarsy effektivare solenergianläggningar.

Om projektet

Forskningsprojektet drivs av den spanska tillverkaren av solenergianläggningar, Tewer Engineering. 

Samverkanspartner är förutom Högskolan Väst det franska företaget inom ytbeläggningsteknik, Promes-CNRS, och det svenska bolaget Procada som utvecklar additiv tillverkningsteknik för industrin. 

Projektet har beviljats medel från EU:s Eurostarprogram inom Horizon 2020.

Källa: Högskolan Väst

– Det spanska företaget Tewer kontaktade oss på Högskolan Väst och ville ha oss med i projektet eftersom de känner till vår forskning inom additiv tillverkning. Det blir intressant att se hur våra kunskaper inom AM och högtemperaturmaterial kan appliceras inom energibranschen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lyckades vända skutan
Efter storvarslet: Bara 23 anställda kvar på Nevs
Energiföretagen är kritisk mot nedläggning av branschskolor
Northvolt satsar på att bli störst i Europa
Trots bristen: inriktningen svetsteknik läggs ner
Färre söker sig till yrkeshögskolan
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.172