23948sdkhjf

Ny tillverkare av katodmaterial i Sandviken

Altris och Sandvik Materials Technology har skrivit på ett avtal för att öppna en ny anläggning i Sandviken, där Altris ska tillverka katodmaterial till natriumjonbatterier i industriell skala. Ferrum, som den nya anläggningen ska heta ska ha en årskapacitet på 2 000 ton av Altris eget katodmaterial Fennac, vilket ska göra att man kan förse marknaden med hållbara natriumbatterier motsvarande 1 gigawattimme per år. 

Som vi nyligen berättat har det Uppsalabaserade natriumjonbatteriföretaget Altris samlat in cirka 100 miljoner kronor som ska gå till produktionsuppskalning av företagets batterikatodmaterial, Fennac.

Läs också: Investerar i natriumjonbatteri utan kobolt, nickel och koppar

I Ferrums lokaler ska man för första gången industriellt framställa Fennac, ett material som används i katoderna i natriumjonbatterier. Katodmaterialet Fennac bygger på giftfria och rikligt förekommande grundämnen. Även om materialet i sig inte är nytt, har Altris utvecklat och tagit patent på en ny metod som innebär en tillverkningsprocess i låga temperaturer och omgivningstryck.

– Vi är mycket glada att Sandviken får bli hemorten för vår första industriella produktionsanläggning, säger Tim Nordh, Altris CTO i ett meddelande och fortsätter:

– Ferrum är inte bara en viktig milstolpe i Altris historia, utan dess existens är också ett bevis på att våra investerare och kunder tror på en framtid med natriumjonbatterier.

– Det är fantastiskt roligt att Altris väljer att etablera sig i Sandvikens kommun och de blir dessutom en stark komplettering till vårt varumärke Sandviken Pure Power, säger Jan Fagerström, Chef Näringslivsenheten Sandvikens kommun i meddelandet och avslutar:

– Etableringen möjliggjordes tack vare ett konstruktivt samarbete med Sandvik Materials Technology.

Arbetet i den 1 800 kvadratmeter stora anläggningen Ferrum beräknas komma igång under våren 2022, och de första varorna ska finnas tillgängliga på marknaden i början av 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.1