23948sdkhjf

Robot blev svaret på utmaning

Det blir allt svårare att få tag på kompetens inom svetsning. Smidesverkstaden Vattholma Mekano löste det med en ny kollega - en robot som kan hantera befintlig svetsutrustning.

Den nya mekaniska kollegan är en kollaborativ UR10e-robot som utrustats med plug-and-play svetspaketet Smoothtool. Det innebär att den är lätt att både använda och programmera. Den utför dessutom högkvalitativa svetsfogar - varje gång.

Vattholma Mekano hade gärna anställt en svetsare, men har inte kunnat få tag på någon. Därför valde de att automatisera.

 – Vi har letat efter en svetsrobot i över 15 år, så industrirobotar har jag haft koll på länge. Men sådana är inte lämpliga för vår verksamhet eftersom de är dyra och behöver stor serietillverkning för att en bli lönsamma. Vi kör uteslutande styckeproduktion på beställning, inte stora serier, säger Sven-Ingvar Björck, vd på Vattholma Mekano.

Det som förändrade allt var när vd:n besökte Svenska elektrod.

 – Jag hade sett Universal Robots cobotar förr, på mässor och på internet, men det var första gången som jag provade en, säger Sven-Ingvar Björck. Han tillägger: 

 – Det är en bra lösning för företag som inte hittar arbetskraft.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141