23948sdkhjf

Sökes: automationstekniker, svetsare, ingenjörer...

Allt fler av Teknikföretagens medlemsföretag vittnar om brist på kompetens. Det visar en ny undersökning.

– Det har länge funnits ett stort kompetensbehov inom teknikindustrin och vår senaste undersökning pekar på att behovet är större än tidigare – och delvis annorlunda. De stora teknikskiftena, exempelvis elektrifiering, påverkar en hel kedja av kompetens, säger Li Ljungberg, expert kompetensförsörjning på Teknikföretagen och projektledare för undersökningen i ett meddelande.

I undersökningen har Teknikföretagens medlemsföretag svarat på frågor om kompetensbehoven idag och på sikt. Den visar att många företag – över hela landet – har svårt att hitta den kompetens de söker. Det ska både handla om yrkesarbetare som CNC-operatörer, olika former av tekniker och svetsare och om ingenjörer och digital spetskompetens. 

– Svårigheterna att få tag i rätt kompetens ger allvarliga konsekvenser. Företagen kan inte hålla den utvecklingstakt som de önskar och inte heller expandera som de önskar. Med fler människor som besitter den efterfrågade kompetensen så skulle vi kunna ha en ytterligare tillväxt av jobb inom svensk teknikindustri, säger Li Ljungberg i meddelandet.

Konsekvenserna av kompetensbristen skiljer sig något åt beroende på företagens storlek, visar undersökningen. Små företag har i större utsträckning gått miste om order medan stora företag i större utsträckning tappar i utveckling eller förlägger verksamhet utanför Sverige.

Nedslag från undersökningen:

Automationstekniker är det praktiska yrke där efterfrågan spås öka mest.

Bland ingenjörer spås efterfrågan öka mest inom utbildningsinriktningar mot mjukvara och systemvetenskap.

Kompetens inom hållbar produktion och cybersäkerhet toppar listan på efterfrågad kompetens framåt.

En fjärdedel av de anställda inom teknikindustrin behöver kompetensutveckling kommande tre år.

Undersökningen genomfördes genom att en enkät sändes till ett urval av cirka 1 140 av Teknikföretagens medlemsföretag. Målsättningen med enkäten och urvalet var att spegla Teknikföretagens drygt 4 300 medlemsföretag på ett representativt sätt. Svarsfrekvensen var 45 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063