23948sdkhjf

Additiv tillverkning centralt i Produktion 2030

Etteplans kunskap inom additiv tillverkning har en central roll i det pågående projektet för AM inom det strategiska innovationsprogrammet Produktion 2030.

Det handlar främst om projektet ProThin vars mål är att tillverka komponenter med tunna sektioner och kanaler med hjälp av AM-teknologin pulverbäddslaserteknik (LPBF). 

Fakta

LPBF är en 3d-utskriftsteknik som möjliggör tillverkning av en mängd geometriskt komplexa produkter med hjälp av en värmekälla, huvudsakligen laser- eller elektronstrålar, för sammanfogning av pulverpartiklar lager för lager, så att det bildas en solid del. 

Etteplans roll i projektet ProThin är att bidra med kunskap inom produktdesign och processimulering. Projektets huvudsakliga syfte är att undersöka pulverbäddslaserteknikens robusthet som används vid just 3d-printing. 

För närvarande går det att designa komplexa komponenter med en sådan geometri, men verklighet och simulering är två vitt skilda saker. Om du inte kan genomföra simuleringar som överensstämmer med beteendet hos pulverbäddslasertekniken tillsammans med materialegenskaperna, då kan du heller inte förutsäga om tillverkningen av komponenterna kan ske på ett tillförlitligt sätt. Det här kommer att spara tid, pengar och material, säger Niklas Eriksson, expert inom additiv tillverkning inom Etteplans affärsområde Engineering Solutions.

Han förklarar: 

Om du kan tillverka önskade strukturer då kan producenter skapa produkter med bättre funktionalitet. Produktens delar blir lättare och kräver mindre material. Vidare skulle det innebära komponenter som är mer hållbara och miljövänliga.

Det är tio partners som representerar hela produktionskedjan - akademiska aktörer, ingenjörsföretag och komponenttillverkar.

Vi kommer att fokusera på simulering och designoptimering för LPBF. Att utveckla simuleringsarbetsflöden är mycket viktigt och av stort värde när det gäller förutsägbarhet och noggrannhet. Vi vill få bättre insikt i de tekniska begränsningarna för att säkerställa att även komplexa delar uppfyller kraven, berättar Niklas Eriksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.266