23948sdkhjf

SSAB och Shape samarbetar för fordonstillämpningar i fossilfritt stål

Nu har SSAB ingått ett avtal med USA-baserade Shape Corp., som gör karosskonstruktioner, om att leverera krockskyddssystem och karossdetaljer i SSAB:s nya fossilfria stål med HYBRIT-teknik.

Shape kommer att använda SSAB:s fossilfria stål i fordonstillämpningar. Stålet är den första stålprodukt som är tillverkad av vätgasreducerad järnsvamp med HYBRIT-teknik. Martin Lindqvist är vd och koncernchef på SSAB och känner sig hoppfull kring samarbetet.

– Vi är glada över att välkomna Shape som vår första partner för fossilfritt stål i USA och ser fram emot att tillsammans utforska olika sätt att mildra klimatförändringarna. Efterfrågan på fossilfritt stål ökar, vilket är ett av skälen till att SSAB tidigarelägger sin gröna omställning med ambitionen att i stort sett eliminera koldioxidutsläppen runt 2030, kommenterar Matrin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Även Shapes vd och koncernchef Mark White ser positivt på samarbetet och vilka vinster det för med sig.

– Shape fortsätter att leda branschen med innovativa, lätta lösningar för nästa generations fordon. Dessutom har vi satt ett djärvt hållbarhetsmål att vara ett koldioxidfritt företag till 2035. Vårt långvariga partnerskap med SSAB bygger på år av samarbete och ömsesidig respekt mellan våra företag. Jag är oerhört glad över att samarbeta med SSAB för att kommersialisera deras nya fossilfria HYBRIT-teknologi för stål och att vara först med att marknadsföra krockskyddssystem och karossdetaljer för våra kunder. Vi ser detta som en vinst för våra kunder, en vinst för miljön och en vinst för Shape.

SSAB:s mål är att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026. Som en del av HYBRIT-initiativet samarbetar dem med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion. Det ska ersätta det kokskol som traditionellt används för järnmalmsbaserad ståltillverkning med fossilfri elektricitet och vätgas. På så sätt elimineras koldioxidutsläppen i stålproduktionen.

Shape har som mål att minska de globala koldioxidutsläppen med 30 procent till år 2030 och strävar efter att vara koldioxidfria till 2035.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094