23948sdkhjf

Tyska förhandlingar i verkstadsindustrin kan påverka svenska löner

I konkurrenslandet Tyskland pågår förhandlingar i verkstadsindustrin. Något som kan komma att påverka svenskarna enligt Unionens förhandlingschef.

Som exempel har tyska IG Metall lagt lönekrav på över 8 procent.

– I verkstadsindustrin är fordonsindustrin ännu mer dominerande inom sektorn än vad den är i Sverige. Detta avtal kommer ha ännu större betydelse än stålindustrins för vår avtalsrörelse, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt till Arbetsvärlden.

Parter inom industrin är överens om att Tyskland är ett av Sveriges viktigast konkurrentland.

– Vi följer Tyskland noga. När man ska jämföra länder behöver man alltid förstå vad som är likt, mycket likt och vad som skiljer länder åt, säger Martin Wästfelt.

Han berättar att Tyskland har haft samma problem som Sverige under pandemin och efter. Problemen han syftar på är halvledarbristen, stigande energipriser och konsekvenser av den ryska invasionen av Ukraina. Wästfelt menar att tyskarna till och med lidit mer än Sverige.

Det är svårt att svara på frågan om ett lönelyft på tysk nivå räcker för att bevara reallönerna mot den kraftiga inflationen.

– Det är en omöjlig fråga att svara på. Om du ser på inflationen här just nu, så gör det inte det. Ingen vet hur långvarig dessa effekter kring höga energipriser kommer att bli, säger Wästfelt till Arbetsvärlden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109