23948sdkhjf

Experterna om UR:s nya robot

Universal Robots har lagt till en cobot i produktsortiment. Tre integratörer och automatiseringsexperter berättar vad utvecklingen av den nya coboten betyder för företag och deras automationsresa.

Experterna som uttalar sig är Karl Ericsson på Svenska Elektrod, Linus Nyman på Cobotech och Thomas Hvarvenius på Conteqi.

Om den nya roboten
Den nya coboten, med namnet UR20, har en helt ny utformning baserad på Universal Robots erfarenhet av mycket raffinerad teknik och är det senaste tillskottet till företagets starka portfölj av cobotar. Det är flera fördelar med UR20, från snabbare cykeltider och förmågan att hantera tyngre laster till större räckvidd med ett litet fotavtryck samt avancerade förbättringar av mjukvaran.

Universal Robots har ställt frågor till de tre automationsexperterna.

Hallå där Karl Ericsson, här kommer tre snabba frågor om UR20:

– Vilken är den viktigaste utvecklingen med UR20?
Det självklara valet är såklart räckvidden och kapaciteten för nyttolast, men det som jag direkt reagerade på när jag såg den var varselbelysningen som går att konfigurera och använda till en mängd olika saker. Detta är någonting som vi bygger in i nästan alla våra projekt som ska CE-märkas och därför är det ett viktigt steg.

– Vad ser du för nya möjligheter öppnas upp med den nya coboten?
De två huvudspår jag ser användning för roboten i är palletering av större pallstorlekar och vikter på objekt som ska palleteras, samt att kunna maskinbetjäna med större ämnesstorlekar. Det sistnämnda är aktuellt vid exempelvis kantpressning av större detaljer. 

– Vad tror du blir den största vinsten för företagen?
Att kunna automatisera fler uppgifter med kollaborativa robotar i stället för att behöva komplettera med industrirobotar.

Hallå där Linus Nyman, här kommer tre snabba frågor om UR20:

– Vilken är den viktigaste utvecklingen med UR20?
UR20 är den första roboten i en helt ny serie av robotar. Universal Robots tog ett stort steg i rätt riktning när den fantastiska e-serien släpptes 2018 och denna nya serie visar att UR återigen ligger i framkant avseende utvecklingen av nya cobots.  

– Vad ser du för nya möjligheter öppnas upp med den nya coboten?
Högre hanteringsvikt har alltid diskuterats i samband med införandet av kollaborativa robotar. Med 20kg hanteringsvikt öppnar vi upp för nya applikationer och det ska bli spännande att se hur vi kan skapa en säker robothantering med hjälp av den nya UR20:ans utvecklade funktionalitet. Vid till exempel palletering är den längre räckvidden en viktig parameter för att kunna bygga höga pallar utan att behöva använda en lyftande pelare. 

– Vad tror du blir den största vinsten för företagen?
Ännu mer förfinade cobots och utökad hanteringsvikt och räckvidd ger företagen ytterligare verktyg för att kunna utveckla sin verksamhet. Förbättrad arbetsmiljö och att undvika förslitningsskador är viktigt och där kan en UR20 vara rätt väg att gå!

Hallå där Thomas Hvarvenius, här kommer tre snabba frågor om UR20:

– Vilken är den viktigaste utvecklingen med UR20?
Vi på CONTEQi jobbar mycket med palletering då vi har gjort en helt färdig plug&play palleterare. Med UR20 så får vi nya möjligheter att skapa en bättre maskin till våra kunder. UR20 kommer att öka kapaciteten genom att vi nu kan lyfta fler lådor per cykel därmed skapar vi en större kapacitet för våra kunder. Med UR10e så har det ibland varit precis utanför dennes kapacitet så med UR20 kommer dessa projekt också att bli görbara nu. Vi ser också att räckvidden kommer göra att vi kan placera till exempel mellanläggsstationen på andra ställen och vi kommer bli mer flexibla med den längre räckvidden. Det kommer gå att inkludera fler funktioner kring palleteringen, som vi ser fram emot. Vi är helt övertygade om att vi kommer kunna förse marknaden med fler palleterare i ett kundsegment som vi inte nått innan.

– Vad ser du för nya möjligheter öppnas upp med den nya coboten?
Precis som palletering så jobbar vi på CONTEQi också mycket med maskinbetjäning och använder för det mesta UR10e. Det gör vi pga. dennes räckvidd men nu när UR20 ökar den räckvidden så kommer möjligheten att nå längre in i betjänade maskiner ha en avgörande roll i vissa fall. I vissa projekt har en UR10e´s räckvidd inte varit tillräckligt men mest troligt kommer en UR20 nu att räcka. Det gäller även när man plockar från eller lägger i pallar på golvet inom maskinbetjäning. Där har UR10e varit på gränsen men nu med UR20 kommer vi nå hela pallen, ser fram emot vilka möjligheter som öppnar upp sig här.

Givetvis kommer även lyftkraften att skapa fler möjligheter inom maskinbetjäning men jag tror att inom maskinbetjäning så är det räckvidden som kommer ge mest utslag.

– Vad tror du blir den största vinsten för företagen?
Det kommer göra att Universal Robots kommer kunna användas i större utsträckning kring de moment som vi alla försöker ersätta - repetitiva, tunga, slitsamma, smutsiga och tråkiga moment. Med UR20 i UR-familjen kommer företagen få en större möjlighet att välja Universal Robots inom de samarbetande momenten och det kommer säkert att skapa en trygghet. Jag tror det är viktigt för många företag att ha samma robotleverantör för att det ska bli lätt för personalen och UR20 kommer öka den möjligheten.

 

Universal Robots svenska försäljningschef Ola Mellström fick även han ge sin bild:
– Vilken är den viktigaste utvecklingen med UR20?
Jag kan peka på flera olika funktioner men det allra viktigaste är vad de medför, nämligen att vi kan hjälpa ännu fler företag att ta bort ett tråkigt och repetitivt arbete, exempelvis inom palletering.

– Vad ser du för nya möjligheter öppnas upp med den nya coboten?
De tre största möjligheterna som jag ser är inom just palletering tack vare lyftkapaciteten men sedan även inom svetsning och maskinbetjäning där räckvidden på hela 1750mm kommer vara ett välkommet tillskott för många. Sedan är jag ödmjuk för att våra duktiga integratörer kommer att hitta applikationer som vi inte har tänkt på internt. 

– Vad tror du blir den största vinsten för företagen?
Som med alla våra robotar som är byggda för att samverka med operatörer så tror jag att man lättare kan attrahera yngre att börja jobba där men framför allt behålla dem på företaget genom att låta dem vara ansvariga för någon av applikationerna och utveckla den. Jag är övertygad om att sjukskrivningstalen går ner för företaget vilket är en enorm besparing. Jag skulle vilja avsluta med att bara säga, låt oss arbeta med robotar inte som robotar.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079