23948sdkhjf

''Vi ska jobba med robotar, inte som robotar''

Inom industrin är det bara fantastin som sätter gränserna. Cobotar har kommit att förändra både framtid och nutid. Det menar Universal Robots som har sett ett ökat intresset för cobotar.

Allt fler branscher inser mervärdet av att använda både robotar och kollaborativa robotar. Cobotarna har dessutom öppnat upp för att fler ska investera i automation. Coboten är billigare, är lättprogrammerad samt har litet footprint. En perfekt extra-kollega.

– Cobotar kostar en bråkdel av traditionella automatiserade system och har en kort återbetalningstid. Repetitiva uppgifter kan automatiseras så att personalen i stället kan få tid att göra mer kvalitativa uppgifter och utveckling. Det resulterar i bättre arbetsmiljö, mer konsekvent kvalitet och nöjdare medarbetare, förklarar Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.

Cobotar har öppnat upp för användning inom flera områden, exempelvis:

I jordbruk – Coboten kan underlätta arbetet på flera sätt exempelvis när frukt ska skördas. Det används världen över men även i Sverige arbetar Äppelriket med att automatisera arbetet med att packa nyskördade äpplen i kartonger.

I testlaboratorier – Hantering och sortering av prover kan optimeras med cobotar. På Köpenhamns universitetssjukhus har användningar av cobotar gjort det möjligt för laboratoriet att upprätthålla sin svarstid utan att ta in ytterligare personal, trots en 20 % ökning. Även sjukhus i Skåne har nyligen investerat i cobotar för att packa upp och sortera prover.

På bibliotek – Coboten sorterar böcker och ställer ut dem så att personalen kan få mer tid med kunderna, detta är verkligheten på Helsingfors nya allmänna centralbibliotek Oodi.

E-handel – en logistisk utmaning

Källa: Universal Robots

– Precis som regeringen skriver i sin nya strategi ”Framtidens industri” så skapar automation och robotisering konkurrenskraft och framtidssäkrade produktionssystem. Behovet av automatisering och av cobotar är stort. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad som kan göras. Vi på Universal Robots är världsledande inom cobotar, vi har mångårig erfarenhet och omfattande kunskap, tillsammans med våra distributörer och integratörer tar vi ständigt fram nya spännande lösningar för kunder, fortsätter Ola Mellström.

Robotteknik ger företag en möjlighet att flytta hem produktionen. Det i sin tur gör nationella industrier mer motståndskraftiga och minskar klimatpåverkan.

– Det handlar inte om att byta ut människor med cobotar och göra människor överflödiga, utan om att stärka upp och avlasta. Människor behövs fortfarande men till andra typer av uppgifter – vi ska jobba med robotar, inte som robotar, avslutar Ola Mellström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112