23948sdkhjf

"Att följa järn- och metallprissvängningarna var som att försöka rida på en rodeohäst"

Nära och långvariga kundrelationer har gjort att skrotåtervinningsföretaget Järnmalmer kunnat växa i tre generationer. De har även prisats för sitt miljöarbete. Men kriget i Ukraina har fört med sig nya utmaningar för företaget. Det skriver Dagens Industri.

För Järnmalmer är det kriget som haft allra störst påverkan på företaget, trots år av pandemi. De långvariga relationerna till kunder och leverantörer med ryska kopplingar avbröts från en dag till en annan.

Under pandemin blev det mer trögarbetat på grund av fraktkaos men handeln över gränserna fortgick så volymerna ökade för oss. Men den 24 februari i år när kriget bröt ut upphörde vi att verka i både Ryssland och Ukraina, samarbeten vi haft i decennier. Allt känns bara sorgligt och som ett stort slöseri, säger vd och delägare Mattias Malmer till Dagens Industri.

Volymerna och omsättningen minskade för räkenskapsåret som tog slut sista juni. Men priserna på metall under våren, gör att Järnmalmer ändå kan redovisa rekordresultat.

Vi har haft en stabil affärsmodell i årtionden som tagit oss igenom kalla kriget, oljekriser och finanskrisen. Men med vårens extrema prissvängningar på järn- och metallskrot orsakat av Rysslands krig i Ukraina tvingades vi byta strategi för att hänga med. Att följa järn- och metallprissvängningarna var som att försöka rida på en rodeohäst, säger Mattias Malmer till Dagens Industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094