23948sdkhjf

Danmark får en plats bland de bästa inom artificiell intelligens för robotar

Nytt samarbete samlar alla ledande laboratorier inom artificiell intelligens och robotik över nationsgränser. Syftet är att dela idéer över hela linjen och se till att Europa kan tävla i det globala AI-loppet.

Totalt 33 partners från hela Europa – inklusive en dansk partner – går nu samman i ett nätverk för det bästa inom artificiell intelligens för robotar. Samarbetet heter euROBIN.

Syftet med samarbetet är att gemensamt forska om artificiell intelligens för robotar, dela idéer över nationsgränser och behålla statusen som ledande inom området, så att Europa i framtiden kan konkurrera globalt och lösa några av de utmaningar som kan blockera fortsatt utveckling och genomförande.

Teknologiska institutet är den enda partnern på dansk mark.

– Artificiell intelligens kan bli en avgörande faktor i förhållande till att lyckas med robotar inom många olika domäner. Därför är det viktigt att vi i Danmark deltar i euROBIN, som är ett samarbete mellan de ledande kunskapsinstitutionerna i Europa inom området AI och robotar, säger teknikchef på Teknologiska Institutet, Kurt Nielsen, i ett pressmeddelande.

– Vi är stolta över att det förslag som vi har lämnat in tillsammans med de andra partnerna har valts ut och nu får stöd av EU, eftersom det kan bidra till att behålla och stärka den danska positionen inom robotar. Genom att delta i euROBIN gör vi den främsta kunskapen om robotar och artificiell intelligens mer tillgänglig för danska företag, tillägger Kurt Nielsen.

Under de närmaste åren kommer euROBIN att etablera en enhetlig plattform för forskning och utveckling, där målet är att gemensamt skapa betydande vetenskapliga framsteg inom AI-baserad robotteknologi och att stärka den vetenskapliga robotgemenskapen i Europa.

De 33 partnerna, som är spridda över 14 länder, har tilldelats totalt 12,5 miljoner euro av EU och Schweiz.

Med fokus på samarbete och utbyte av erfarenheter och forskning är euROBIN Europas svar på hur vi fortsätter att vara ledande inom robotik i ett globalt sammanhang. Det säger teknikchefen på Teknologiska institutet.

– Att gå samman kan vara helt avgörande för internationell konkurrenskraft och framtiden, säger Kurt Nielsen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094