23948sdkhjf

Zink + krabbskal = framtidens batterier?

Enligt en nyligen publicerad studie kan ett nytt, mer miljövänligt batteri vara på gång där zink spelar en nyckelroll.

Den nya typen av batteri kan på sikt fasa ut dagens litiumbatterier. Forskare har sett att en beståndsdel i skalet från skaldjur, exempelvis krabbor, tillsammans med metallen zink kan nyttjas för att skapa nya batterier.

Det är zink och chitosen, en förening som går att få fram ur kitin som är en beståndsdel i skaldjurs skal, som tillsammans ska verka i de nya batterierna. Deras gemensamma egenskaper gör att batterierna kan lagra en stor mängd energi och ska gå att ladda upp till 1000 gånger innan de behöver återvinnas.

Zink har tidigare använts i batterier men eftersom det finns vatten inuti dessa batterier tenderar de att rosta, vilket ger kort livslängd med försämrad prestanda över tid. Där kom idén på chitosan in i bilden, där föreningen är bra på att binda vatten och på så sätt förhindra korrosion.

Precis som forskarna trott visade sig att hypotesen stämde. Batterierna med zink- och chitosansammansättningen hade hög ledningsförmåga men utan någon korrosion. Prestandan hos de nyupptäckta batterierna är densamma som litiumbatterier, vilket gör att det verkar finnas möjlighet att övergå till mer miljövänliga batterier.

Källa: Warpnews.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Motorn har flugit över 400 000 timmar utan haveri
ABBs jätteorder från Kina
Datorspel ska locka unga till industrin
SKF fortsätter förstärkas i Asien
Elmia Subcontractor i bilder
Alfa Laval: ”Fann vägar till en bättre framtid”
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.125