23948sdkhjf

ABB investerar i användarvänliga svetsningsrobotar

ABB ingår i ett strategiskt samarbete med ett amerikanskt startup-företag, Scalable Robotics, för att stärka portföljen med användarvänliga robotsvettningssystem.

Via 3D-vision och inbäddad processförståelse kan kunder enkelt programmera svetsningsrobotar utan att behöva programmeringskunskaper. ABB:s riskkapitalenhet blir den största investeraren i Scalables startfinansieringsomgång. Samarbetet utgör en ytterligare milstolpe i ABB:s strategi för att bygga upp ett ekosystem med partners som tillhandhåller lättanvända lösningar. 

– Företag är ute efter olika robotlösningar för att hjälpa till att bygga upp motståndskraft, flexibilitet och effektivitet med tanke på de globala utmaningarna såsom arbetskraftbrist, störningar i försörjningskedjan och andra osäkerheter, säger Marc Segura, chef för ABB:s division Robotics i ett pressmeddelande.  

I USA förutspås en brist på 400 000 svetsare år 2024. För att göra situationen hanterbar är en förenklad programmering av robotar nödvändig. Detta genom att tillhandahålla teknik som är enkel att använda och även enkel att programmera. Tillverkare kan då smidigt införa automatiserade lösningar som klarar av att svetsa fler delar på kortare tid, samtidigt som mängden skrot minimeras och kvaliteten maximeras, berättar Marc Segura.  

Via Scalable-plattformen kan en svetsare lära ut arbetsuppgifter till roboten genom att peka vart svetsfogen ska placeras och därefter lär sig roboten banan på egen hand. Genom en 3D-kamera som befinner sig i en skyddande låda som är fäst på robotens verktyg i slutet av armen använder den sig av ett pekskärmsgränssnitt som vägleder svetsaren genom stegen skanna av, lära ut, validera och finjustera.  

Svetsaren lär roboten var svetsfogarna ska placeras genom att klicka med en handhållen penna för att ange önskad strategi, bana och startpunkter för svetsfogen. Plattformen genererar automatiskt en svetsningsbana som valideras. Operatören gör de slutgiltiga ändringarna innan roboten automatiskt finjusterar programmet och skickar det till robotstyrenheten så att svetsningen kan utföras.  

Scalable Robotics grundades på premissen att industrirobotar är verktyg som ska finnas tillgängliga för företag oavsett storlek och kunskapsnivå inom teknik.  

– Vår nya teknik för interaktioner mellan människor och robotar gör det möjligt för personer som har kunskaper i bågsvetsning att intuitivt visa roboten vad som ska utföras utan att det krävs någon erfarenhet av att programmera robotar. Vi är mycket glada över att göra gemensam sak med ABB – de är den idealiska partnern för att föra ut den här tekniken i global skala på marknaden, säger Tom Fuhlbrigge, grundare och VD för Scalable Robotics i pressmeddelandet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Motorn har flugit över 400 000 timmar utan haveri
ABBs jätteorder från Kina
Datorspel ska locka unga till industrin
SKF fortsätter förstärkas i Asien
Elmia Subcontractor i bilder
Alfa Laval: ”Fann vägar till en bättre framtid”
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.141