23948sdkhjf

Föredrag: Additiv tillverkning – stort intresse, mindre kunskap

Under mässans andra dag lyssnade vi på Sima Valizadeh som är ansvarig för additiv tillverkning och affärsutveckling på Sandbacka Science Park.

Industriutvecklingen befinner sig just nu i ett paradigmskifte där utvecklingen mer och mer går mot det digitala. Sima Valizadeh berättar att additiv tillverkning är en av byggstenarna i den så kallade fjärde industrrevolutionen, IR 4.0.

Tekniken finns där, men inte alltid kompetensen. Med rätt kompetens och utbildning kan additiv tillverkning vara värdefullt för många företag. Metoden möjliggör kortare ledtider, sparar in på verktyg och ger ekonomiska fördelar.

Hon berättar bland annat om en mobil testbädd för additiv tillverkning, ”AM on the road”. Det är ungefär som en container med inbyggd CAD- och 3D-skrivare som kan köras ut till olika företag som är nyfikna på metoden. På så sätt kan företaget upptäcka om det verkar lönsamt att investera i eller inte.

Märker ni av ökat intresse för additiv tillverkning?

Det finns absolut ett intresse, men inte kunskap. Additiv tillverkning har många fördelar, men företag vet inte om det är lönsamt eller hur kan de kan använda det. Många hade kunnat utnyttja metoden, men de vet bara inte om det än, säger Sima Valizadeh.

Vilka företag är mest intresserade?

Det är mest legotillverkare och företag med snabba idéer som ska ge lönsamhet. Det finns även ett intresse hos stålindustrin, men additiv tillverkning sker mest i plast. Stål behöver mer säkerhetsaspekter och det finns inte idag, men pratar vi framtida fabriker kommer det också att gå, när det är mer moget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125