23948sdkhjf

Tusentals blir arbetslösa när Electrolux gör kostnadsbesparingar

Obalanser i leveranskedjan, svagare marknadsförhållande och operationell ineffektivitet ledde till break-even-resultat för Electrolux. En svag marknad i Nordamerika har också lett till ett program för kostnadsbesparingar. Det innebär att tusentals kan bli av med jobbet.

Den höga inflationen i kombination med lågt konsumentförtroende ledde till att efterfrågan på marknaden sjönk under kvartalet. Detta med undantag för Asien-Stillahavsområdet. Vdn förutspår fortsatt negativ trend. Både Europa och Nordamerika förväntas försämras ytterligare.

Under kvartalet inleddes därför ett program för kostnadsbesparingar för koncernen och omställning i Nordamerika under kvartalet.

Vi ser också över vårt behov av produktionskapacitet med tanke på rådande marknadssituation, skriver vd Jonas Samuelsson.

Programmet för kostnadsbesparingar förväntas ge positiv resultatpåverkan för år 2023. Kostnadsbesparingen förväntas överstiga 7 miljarder kronor. De främsta besparingarna kommer göras i Nordamerika. Hela 3500-4000 tjänster kommer påverkas av programmet.

När det gäller affärsområde Nordamerika är jag självklart mycket besviken över vår prestation. Produktionsförändringen med de två nya anläggningarna Anderson och Springfield inklusive flera nya produktplattformar, i kombination med de särskilt utmanande förhållandena i leveranskedjan, kräver ytterligare åtgärder för att återgå till stabilitet och lönsamhet, skriver Jonas Samuelsson i kvartalsrapporten.

Trots att Electrolux står inför en utmanande tid är vdn övertygad om Electrolux har mycket kvar att ge. I kvartalsrapporten skriver han:

Electrolux är väl positionerat för att skapa värde och vi kommer att fortsätta att investera i innovationer för en förbättrad användarupplevelse.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
MID 2022: Besök hos ABB
Hjälper industrin mot digitalisering
ABB når slutlig överenskommelse kring muthärva i Sydafrika
Note fortsätter att expandera i Sverige
Intresset för ellastbilar minskar
Halvvägs för halvledare i EU – Sverige får en nyckelroll
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.125