23948sdkhjf

80 procent av arbetsgivarna klarar inte säkerhetskraven

Arbetsmiljöverket har inspekterat arbetsmiljön hos cirka 5000 arbetsgivare. Hela 80 procent av de inspekterade arbetsplatserna når inte upp till säkerhetskraven.

Arbetsskadestatistiken visar att vissa branscher är särskilt utsatta. Tillverkningsindustrin är en av dem.

I fyra års tid har Arbetsmiljöverket inspekterat branscher med riskfyllt arbete. Detta för att undersök om arbetsgivare förebygger arbetsmiljörisker kontinuerligt. Det har även undersökts så att företagen följer de lagar och regler som gäller.

I olycksstatistiken framkommer det att skaderisker finns främst inom byggverksamhet, jordbruk, skogsbruk, tillverkning samt transport och magasinering. 

Siffror:
  • Totalt har 7700 inspektioner genomförts. Detta inkluderar 2350 uppföljningar.
  • 5000 arbetsgivare har fått besöka av Arbetsmiljöverkets inspektörer.
  • Hela 82 procent har fått krav på att åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet.

Källa: Arbetsmiljöverkets pressmeddelande


– Det handlar om farliga och riskfyllda arbetsmiljöer. Vår statistik visar att många skadas, blir sjuka, till och med mister livet i liknande verksamheter varje år. Därför är dialogen mellan arbetsgivaren, arbetstagare och skyddsorganisation och ett regelbundet och systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete avgörande för att ingen ska riskera att skadas, bli sjuk eller dö på jobbet, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078