23948sdkhjf

Halvering av skärvätska med ny reningsanläggning

Munkforssågar bytte till högpresterande skärvätskerening med vaccumfilter från Mercatus Engineering. Fördelarna? Cirka 100 kubikmeter mindre skärvätska.

Förutom minskning av produkt har det haft andra fördelar, både ekonomiska och miljömässiga. Den högpresterande skärvätskareningen ger även högre reningsgrad vilket innebär optimerad slipning, högre produktionstakt och kortare tid för underhåll.

Munkforssågar tillverkar och säljer verktyg för sågning och skivning av produkter till den globala livsmedels- och träindustrin. Råmaterialet består av bandstål som slipas och det är här skärvätskereningen kommer in i bilden.

Vi fick rostproblem och driftstopp i det gamla systemet med sedimentationsfiltrering med magnetfilter, och när vi började sondera marknaden efter alternativ kom vi i kontakt med Mercatus. Vi blev positivt överraskade, och lite tagna på sängen får vi erkänna av deras lösning och vad tekniken med vacuumfilter klarade av, säger Anders Ekström, teknik & utveckling på Munkforssågar, i ett pressmeddelande.

Den första centrala anläggningen levererades under 2017 och sedan dess har Munkforsgruppen investerat i ytterligare sex anläggningar.

– På våra dotterbolag Sawmill och Swedev har vi installerat två kompletta och rejäla kompaktanläggningar, de övriga är modulbyggda med skräddarsydda lösningar och separata skärvätsketankar. Mercatus är öppen för modifieringar och utveckling av systemen efter våra behov. Till det senaste har vi exempelvis åstadkommit energibesparingar. Systemen kommunicerar med varandra och anläggningen styr var resurserna sätts in utifrån behoven av exempelvis kylmedia. På så sätt använder vi inte resurser i onödan, förklarar Anders Ekström.

Anders berättar vidare att vinsterna med de nya reningsanläggningarna är flera:

Att vi har minskat skärvätskan från 180 kubikmeter till 75–80 kubikmeter är den största vinsten såväl ekonomiskt som miljömässigt. Andra fördelar är den högre reningsgraden. Det gör att vi kan optimera slipningen med mindre munstycken och ändå köra i högre hastighet. Vi kan få ut mer per maskintimme. Vi behöver lägga mindre tid på underhåll och stopptiderna för rengöring av tankar och skrapverk och annan service är i stort sett halverade.

På frågan om det var några utmaningar i samband med bytet eller installationerna svarar Anders:

Det är stora tankar och därför krävs en del planering. Vi har valt en layout som underlättar tillgängligheten för underhåll i stället för att komprimera anläggningen maximalt. I övrigt har det fungerat väl.

Även skärvätskeleverantören är nöjd. ILS Nordic AB är en strategisk samarbetspartner och ambassadör till Castrol på den svenska marknaden. Det är de som levererar den syntetiska Castrol-skärvätska som används av Munkforssågar. Deras representant Håkan Lindborg säger så här om anläggningen:

Systemen är bland de mest välinvesterade och välfungerande som vi har stött på. De ger fantastiska flöden och mycket bra rening, vilket i kombination med Castrols marknadsledande skärvätskor gällande biostabilitet ökar livslängden på skärvätskan markant. Den effektiva filtreringen innebär att skärvätskorna håller sig rena längre och anläggningen kan prestera på högsta nivå under längre tid innan det krävs ett byte av skärvätska. Dessutom kräver anläggningarna mindre utrymme jämfört med traditionella tankar, vilket är en fördel i många verkstäder.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
MID 2022: Besök hos ABB
Hjälper industrin mot digitalisering
ABB når slutlig överenskommelse kring muthärva i Sydafrika
Note fortsätter att expandera i Sverige
Intresset för ellastbilar minskar
Halvvägs för halvledare i EU – Sverige får en nyckelroll
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.125