23948sdkhjf

Svensk industri tappar ytterligare fart

Sveriges tillverkningsindustri backar, enligt inköpschefsindex från Swedbank.

Orderingång som minskar och omvärldskonjunkturen påverkar än en gång svensk industri negativt med ännu ett månadsras, detta visar nya siffror i ett pressmeddelande från Swedbank.

Swedbank konstaterat industriindexet sjönk till 46,8 i oktober från 48,9 i september. Ett index under 50-strecket betyder minskad aktivitet i sektorn. Det är för tredje månaden i rad som indexet som mäter stämningen i svensk industri enligt banken, ”befinner sig utanför tillväxtzonen”, starkt påverkad av omvärldskonjunkturen.

– Det står alltmer klart att den svagare omvärldskonjunkturen sätter allt djupare avtryck i svensk industri, vilket inte minst avspeglas i en minskad orderingång både från export- och hemmamarknaden, skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen på Swedbank, i en kommentar.

Index för produktionsplanerna steg marginellt i oktober till 57,7 och för femte månaden i rad under dess historiska, som ligger på 63,9. Detta innebär att företagen har blivit alltmer optimistiska om att öka produktionen det närmaste halvåret.

Pristrycket från leverantörsledet har dämpats under hösten men är fortsatt högre än normalt.

– Det minskade efterfrågetrycket i industrin talar dock för ett lägre pristryck från leverantörsledet även om en svag krona och höga energipriser kan delvis motverka detta, säger Jörgen Kennermar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094