23948sdkhjf

Volkswagen satsar på att ha klimatneutrala datacenter

Volkswagen AG har som mål att göra koncernens datacenterverksamhet koldioxidneutral till 2027.

För att Volkswagen ska kunna nå sitt mål till att ha klimatneutrala datacenter behöver koncernen utöka sin datakapacitet vid Green Mountain. Alla servrar vid Gren Mountain drivs med 100 procent förnybar el producerad av vattenkraft och servrarna kyls naturligt vid den intilliggande fjorden. Med denna expansion kommer Volkswagens globala datacenterverksamhet att drivas koldioxidneutralt. 

Att ha koldioxidneutralt datacenter senast år 2027 är tre år tidigare än vad European Green Deal förutsett. Europeiska datacenteroperatörer kom överens om att göra sina datacenter klimatneutrala till 2030. 

– Grön IT är ett viktigt ämne på vår ESG-agenda. Tekniken är den viktigaste drivkraften för ökad effektivitet, förbättrad kundupplevelse och nya affärsmodeller, men IT står för cirka 3 % av de globala CO₂-utsläppen, säger Hauke Stars, i VW AG:s koncernledning, i ett pressmeddelande.

Hauke Stars fortsätter,

– Med tanke på den ökande efterfrågan på datorkraft och datalagring för att möjliggöra Volkswagen-koncernens strategi NEW AUTO, är en hållbar IT-färdplan med ambitiösa mål av största vikt för att systematiskt minska vårt koldioxidavtryck. Eftersom datacenter är den största bidragande faktorn till koldioxidutsläpp inom IT, är en utökning av vår datakapacitet på Green Mountain ett starkt verktyg för att göra vår datacenterverksamhet koldioxidneutral till 2027.

2019 startade samarbetet med Green Mountain och Volkswagen-koncernen öppnade sin datacenterverksamhet i Norge. Att outsourca icke-tidskritiska, högpresterande dataprojekt som kollisionstester för att frigöra kapacitet i Volkswagen-koncernens datacenter var målet. Totalt har Volkswagen-koncernen sex datacenter över hela världen.

Med Volkswagen AG:s senaste expansion till Green Mountains SVG1-Rennesøy datacenter kommer en fjärdedel av koncernens globala datorkraftbehov att vara koldioxidneutrala. Vilket motsvarar en årlig CO2-besparing på 10 000 ton. Den förnybara energi som används för Volkswagens datacenterverksamhet på Green Mountain skulle räcka för att förse 500 hushåll med grön el i ett år.

– Vi uppskattar det förnyade förtroende som Volkswagen-koncernen visar oss och är glada över att kunna stödja dem på deras resa mot full koldioxidneutralitet. Tillsammans delar vi samma vision om en mer hållbar framtid, säger Tor Kristian Gyland, vd för Green Mountain.

Volkswagen AG var den första biltillverkaren att förbinda sig till klimatavtalet i Paris 2018. År 2050 har företaget som mål att vara netto-CO₂-neutralt. I kärnverksamheten avser koncernen att uppnå en minskning av CO med 30 % till 2030. I dag kommer mer än 90 % av Volkswagen AG:s externa strömförsörjning för de europeiska tillverkningsanläggningarna redan från förnybara energikällor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081