23948sdkhjf

Volvo först med att leverera eldrivna lastbilar i fossilfritt stål

Volvo kan stoltsera med att som första lastbilstillverkare i världen leverera eldrivna lastbilar med fossilfritt stål till kund.

Det var i september i år som Volvo Lastvagnar startade serieproduktion av elektriska lastbilar som klarar en totalvikt på 44 ton. Några av lastbilarna kommer vara producerade av SSAB:s fossilfria stål.

– Vår resa mot nettonollutsläpp innefattar både att göra våra lastbilar fossilfria i drift, och att på sikt helt ersätta materialet i dem med fossilfria och återvunna alternativ, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar i pressmeddelandet.

SSAB:s fossilfria stål tillverkad av en ny unik teknik med vätgas och fossilfri el, vilket genererar lägre klimatpåverkan och är ett steg mot en värdekedja med nollutsläpp.

Det fossilfria stålet som används i eldrivna lastbilar finns i lastbilens rambalkar, det vill säga ryggraden på lastbilen. I takt med att det fossilfria stålet blir mer och mer tillgängligt kommer även andra delar i lastbilarna bytas ut.

Cirka 30 procent av materialen i en lastbil från Volvo är återvunnet och i slutet av sin livslängd kan upp mot 90 procent av lastbilen återvinnas.

Vidare i pressmeddelandet skriver Volvo Lasttvagnar att företaget följer Parisavtalet och har som mål att senast 2040 nå netto-noll växthusgasutsläpp i värdekedjan.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.5