23948sdkhjf

Kvinnor är eftersöka inom industriföretag

Norrländska industrin behöver rekrytera 20 000 nya medarbetare de närmaste 10 åren. Olofsfors AB säker nya vägar och vänder sig till unga tjejer, skriver Västerbottningen.

Svenska tillverkningsindustrin söker arbetskraft. På Olofsfors är kvinnor eftertraktade och att samarbeta med skolor är en dörröppnare. Nyligen arrangerades tjejlyften, som innebär att sex tjejer från årskurs 7-9 erbjuds höstlovsjobb med praktiklön på Olofsfors. Detta görs för att bredda rekryteringsunderlaget.

De får testa på att svetsa, köra truck och får se hur arbetet går till i verkligheten, säger Susanne Berggren som är produktionsledare på Olofsfors.

Jämställdhet är viktigt för industrin, fler kvinnor betyder tanke- och synsätt, säger Angelica som arbetar på SCA sågverk i Rundvik.

Linda Rönnbäck är processledare på Teknikcollege i Norrbotten. Hon berättar att industrin i övre Norrland behöver rekrytera 20 000 nya medarbetare de närmaste tio åren. I höstas antogs 69 sökande till 72 platser på länets industritekniska program, varav 38 behöriga elever sökte utbildnignar som sina förstahandsval.

För företagen är det jätteviktigt att öpnna upp praoplatser och se till att unga får komma ut och se verkligen och att samarbeta med skolorna om innehållter i utbildningarna så att vi får den kompetens vi behöver, säger Linda Rönnbäck. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093