23948sdkhjf

Universal Robots når milstolpe: Anställd nummer 1 000 har nu anställts

Universal Robots har länge varit det största danska robotföretaget och blir nu det första företaget i Danmark med att nå 1000 anställda. Det skriver den fynska cobottillverkaren i ett pressmeddelande.

Allt började 2005, när tre unga män från Syddansk Universitetet upptäckte att dåtidens robotar var tunga, dyra och komplicerade att använda. Detta gav dem idén att skapa en robot som är flexibel, säker att arbeta tillsammans med och enklare att installera och programmera. Sedan den första kollaborativa roboten (cobot) lanserades 2008 har Universal Robots vuxit till att bli en global marknadsledare inom cobots med kontor i mer än 20 länder världen över. 

Nu har Universal Robots också blivit ett av ytters få danska företag som grundades efter år 2000 ha ett fyrsiffrigt antal anställda, och det är en historisk milstolpe, säger president Kim Povlsen. 

Det är väldigt få företag från det här millenniet som har lyckats växa från tre till 1000 anställda på 17 år, och vi är stolta över vår utveckling från lokal startup till global marknadsledare. Först och främst visar det att vi har en fantastisk produkt och att många företag kan se fördelarna med att använda våra robotar för att utveckla sin verksamhet, säger Kim Povlsen. 

Universal Robots är ett företag byggt på samarbete. Inte bara internt, utan även externt med Syddansk Universitet, Odense Kommun och hela det ekosystem som har uppstått kring UR med över 1 100 partners globalt. På frågan om den viktigaste faktorn för företagets framgång svarar Kim Povlsen dock utan att tveka: De anställda.

– Utifrån är det, helt naturligt, mycket fokus på produkten och tekniken. Men det uppstår inte av sig självt. Det handlar om att ha rätt personer ombord, och vi har några exceptionellt skickliga och innovativa medarbetare som hela tiden kan tänja på gränserna för vad som kan automatiseras och hur enkelt det kan göras, säger Kim Povlsen, och lyfter fram Universal Robots nyaste robotteknik. arm, UR20, som introducerades i juni.

– UR20 är ett bra exempel på hur vi hela tiden lyckas höja ribban för vad som är möjligt. Om människor för 10 år sedan kunde ha sett vad cobots kan göra idag, skulle de inte ha trott sina ögon. Så kommer det också att vara om 10 år och det är ett motiverande mål att hela tiden göra det lättare att lösa ännu svårare automationsuppgifter. Detta är vad vi arbetar med varje dag, eftersom robotik inte bara ska vara förbehållet ingenjörer och experter. Det måste vara något som alla – med lite träning – kan lära sig att bemästra och dra nytta av, säger Kim Povlsen.

Det senaste året har Universal Robots anställt över 200 anställda, och det har gjorts med framtiden i åtanke. De många nyanställda gör att Universal Robots är redo att realisera den enorma tillväxtpotential som ligger framför oss. Det handlar om att inte anställa för det som behövs idag, utan till det som behövs 6-12 månader framåt i tiden. 

– Vi kan se att det över hela världen kommer att finnas ett ökande behov av automatisering de kommande åren, och det kommer att drivas av flera olika saker. En önskan att skydda anställda från farliga och försvagande uppgifter. Reshoring, där företag flyttar tillbaka produktionen hem som svar på en osäker värld. Och inte minst bristen på arbetskraft som bara kommer att öka de kommande åren, säger Kim Poulsen.

– Ta svetsning som exempel. Redan nu är det svårt att få tag i kvalificerade svetsare och få unga människor kan se en framtid där de står och svetsar åtta timmar om dagen. I USA kommer det att saknas 400 000 svetsare 2024 och i Danmark är var fjärde platsannons förgäves. Så här kan automation och robotar göra stor skillnad, säger Kim Povlsen.

Även om världen för närvarande påverkas av ekonomisk osäkerhet ser han och Universal Robots därför positivt på framtiden. 

– Vi har en helt ny generation cobots på gång, där UR20 är den första modellen, och våra egna siffror visar att vi bara har nått cirka 2 procent av alla potentiella kunder världen över. Så potentialen är oförändrad trots det rådande ekonomiska läget, och vi har redan ögonen på nästa stora milstolpe, avslutar Kim Poulsen.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08