23948sdkhjf

Vindkraftspotential för skogsindustrin – krävs politisk vilja

De höga elpriserna är en diskussion på mångas läppar. I takt med att industriexpansionen i Norrland så blir frågan om elproduktioner akut. Här kan skogsbolagen bidra stort, skriver Skogsindustrin.

SCA:s vd Ulf Larsson och Holmens vd Henrik Sjölund berättar att det finns stor potential för att bygga ut landbaserad vindkraft på skogsbolagens stora markområden och därmed öka elproduktionen. Men för att det ska bli verklighet behöver tillståndsprocessen blir snabbare och mer förutsägbar.

– Regeringen fokuserar just nu mycket på kärnkraft. Det är bra och viktigt, men ny kärnkraft ligger långt fram i tiden. Om vi snabbt ska kunna öka elproduktionen måste regeringen även jämna marken för ny landbaserad vindkraft, som kan komma på plats snabbt. Det ena kraftslaget utesluter inte det andra, säger Henrik Sjölund.

Även Ulf Larsson är inne på samma linje och anser att det krävs politisk vilja om vi ska tillgodose Sveriges elbehov som väntas fördubblas till 2045. Han menar på att frågan berör inte bara södra Sverige.

När de nya industrierna kommer i gång och utbyggnaden av överföringskapaciteten i stamnätet gör att mer el kan ledas från Norrland, hotar underskott på el även i elområdet SE1 och SE2. SCA och andra stora markägare har möjligheten och viljan att bygga ut vindkraften, men tyvärr saknas mycket av den nödvändiga politiska viljan att satsa på vindkraft, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Trots bristen: inriktningen svetsteknik läggs ner
Färre söker sig till yrkeshögskolan
Universal Robots får ny svensk återförsäljare: "Har många styrkor"
Hannovermässan: Ericssons 5 G ska lyfta industrins lönsamhet
Denios prisas för sitt CSR-arbete
Trelleborg köper amerikansk tätare
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.141