23948sdkhjf

Han har tagit fram simuleringsmodell för metallbaserad AM

Nydisputerade Ali Abadi har tillsammans med forskare på Högskolan Väst, utvecklat en simuleringsmodell för laserbaserad additiv tillverkning (AM) med tillsatstråd som skapar förståelse för hur tillverkningsprocessen för flyg- och rymdkomponenter kan effektiviseras och bli med robust.

Det eftersöks ständigt effektivare och hållbarare tillverkningsmetoder och där är laserbaserad additiv tillverkning ett intressant alternativ.

På Högskolan Väst finns spetskompetens inom metallbaserad AM och där drivs forskning för att hela tiden utveckla och optimera tekniken till olika material och användningsområden.

Mycket fokus läggs på tillförlitlighet och att göra tillverkningsprocessen robust. Där kan man dra nytta av simuleringsmodeller som visar hur processen fungerar, i virtuell form. Detta innebär att man slipper göra tester på prototyper.

Ali Abadi förklarar i ett pressmeddelande:

– En simuleringsmodell sparar mycket tid och material vid utvecklingen av tillverkningsprocesser. Jag har tagit fram en modell som simulerar metall- och värmeöverföring vid additiv tillverkning med titantråd. Det är många parametrar som påverkar smältningen och det är viktigt att förstå vad som händer i processen för att hålla den stabil. Modellen gör det enklare att få kontroll över processen.

Han har jobbat i nära samarbete med GKN Aerospace, flyg- och rymdmotortillverkare i Trollhättan.

– Med hjälp av data från GKNs fysikaliska experiment med titan har jag kunnat vidareutveckla en befintlig mjukvara. För att validera resultaten från simuleringen har vi sedan genomfört ett stort antal experiment, berättar han vidare i pressmeddelandet.

Kraven på komponenterna är extremt höga. Innan de används i drift måste det kunna säkerställas att det inte kan uppstå några defekter i materialen och tillverkningsprocessen är optimerad.

Den nya simuleringsmodellen kan även vidareutvecklas för att kunna användas för laser- och trådbaserad AM med andra metaller och till andra produkter av olika slag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143