23948sdkhjf

SSAB om lågkonjunkturen: "Marknadsutsikterna är osäkra"

Det förutspås dystrare tider och lågkonjunktur. Vi har kartlagt hur detta påverkar några företag i branschen och vilka utmaningar de står inför. Ett av företagen är SSAB. 

Vi har pratat med Hanna Hoikkala, pressansvarig SSAB, om hur deras verksamhet har drabbats av den osäkra omvärlden. 
– Som vi även sade i rapporten för det tredje kvartalet ser vi att marknadsutsikterna är osäkra på grund av bland annat stigande inflation, energibrist samt flaskhalsar i logistikkedjorna och effekter från kriget i Ukraina. Vad gäller elmarknaden ser vi över hur vi kan flytta produktion till timmar med lägre belastning, och vi har sedan tidigare prissäkrat större delen av elförbrukningen i Norden.

Hon berättar även att SSAB Europe har anpassat produktionen med lägre volymer av byggrelaterade produkter. För att minska kapaciteten under fjärde kvartalet har underhåll av den ena masugnen i Raahe tidigarelagts och inleds i mitten av november.

Hur tror ni att branschen kommer klara sig över lag?
– Industrin som SSAB verkar i är cyklisk och vi är förberedda på och planerar för eventuella upp- och nedgångar. SSAB har också planer på att ställa om verksamheten till fossilfritt och att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen omkring 2030. Det arbetet är igång och förstudier för nya elektrostålverk i Luleå och Raahe pågår. Det är också uppmuntrande att intresset från kunder för det fossilfria stålet fortsätter att öka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078