23948sdkhjf

"Plåtbranschens viktigaste fråga"

På tre år behöver fler än 360 plåtslagare anställas i Skåne. Men okunskap och begränsade utbildningsmöjligheter försvårar läget. För att skapa intresse för yrket besökte Plåt & Ventbyrån Söderkullaskolan i Malmö. På plats fanns också Malmös skolkommunalråd Sara Wettergren (L).

Två gymnasieskolor i Skåne erbjuder idag utbildning inom plåtslageri med egen verkstad, men ingen av de ligger i Malmö. Av Malmös elever har endast fem stycken sökt till plåtslagarprogrammet. Det är siffror som behöver öka.

Sara Wettergren (L), Malmös skolkommunalråd menar att branscherna skriker efter arbetskraft men matchningen är svår då det saknas kompetens.

– Vi har allt att vinna på att göra den här typen av samarbeten och visa på de utbildningsalternativ som finns. Det är en brist att vi i dag inte kan erbjuda plåtslagarutbildning i Malmö, men samtidigt så är det svårt att upprätthålla en utbildning när det är så få sökande, säger Sara Wettergren i ett pressmeddelande.

I Skåne arbetar idag drygt 800 plåtslager, men det behövs betydligt fler. Ulrika Lingefelt jobbar p Niclas Hellberg Plåtservice i Malmö. Hon känner väl till bristen och säger pressmeddelandet att företaget har jättesvårt att hitta folk.

– Vi drabbas hårt av kompetensbristen. Vi tvingas tacka nej till jobb och i förlängningen kan detta leda till att företag måste lägga ner. Det är plåtbranschens viktigaste fråga att marknadsföra yrket till unga. Tänk om alla högstadieklasser fick information om vad en plåtslagare är och vad vi gör. Det skulle vara en bra början på ett svårt jobb som vi har framför oss att göra.

För att öka kunskapen och intresset för plåtslageriyrket har Söderkullas högstadieelever fått testa på att arbeta med plåt.

– Jag kände till plåtslagaryrket sedan innan, men har inte vetat någonting om det. Nu har jag fått större inblick i yrket som känns annorlunda och roligt. Man har fått en liten kick, säger Erdin Mamudovski, en elev i årskurs nio.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nya former av utbildning ersätter traditionell utbildning
Gemensamt krafttag ska lösa utmaningarna
Kvartalsrapport Trelleborg: Nytt försäljningsrekord
Svensk Byggplåt tar hållbarhetsfrågan på allvar
STIHL satsar på tillverkare av ljuddämpare
Smart finansiering – nyckeln till hållbar tillverkning
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.125