23948sdkhjf

Deras ai kan förutspå elavbrott

Chalmers-bolaget Eneryield vill lösa risken för strömavbrott med hjälp av artificiell intelligens.

Elanvändningen stiger i Sverige och med pressade elnät ökar risken för strömavbrott. Under 2021 så var svenskarnas elanvändning upp till 130,8 TWh vilket är en ökning med 4,5 procent jämfört med 2020, enligt statistik från Energimyndigheten

Från ett samhällsperspektiv är det extremt viktigt att ha hög 'upptid' i sitt elnät. Att inte ha det kan till exempel påverka kommuner negativt, då vill inte större industrier etablera sig i de regionerna. Att vi dessutom ökar mängden intermittenta energikällor som sol och vind ökar pressen på elnäten eftersom det ökar risken för att störningar uppstår, säger Johan Rådemar, vd och medgrundare på Eneryield.

Bolaget har tagit fram en ai som kan förutspå och lokalisera strömavbrott i elnätet flera dagar innan det ens har skett. Under flera år har forskning på Chalmers tekniska högskola pågått för att ta fram tekniken. Eneryield startade 2019 som en del av entreprenörsutbildning på skolan.

 Självklart är det svårt att förutspå om en grävmaskinist gräver av en kabel av misstag. De flesta felen kommer dock från slitage, åldrande utrustning och allvarliga fel som föranleder att strömavbrott växer fram över tid. Den typen av avvikelser registreras av mätstationerna, säger Johan Rådemar till Di.

Ai:n används därefter för att analysera datan för att försöka hitta trender och mönster. 

Vi har helt enkelt byggt en modell som känner igen olika typer av mönster och kan flagga innan något allvarligt sker, säger Johan Rådemar.

Tekniken utvecklas just nu på den globala startup-acceleratorn Techstart program i Alabama. I ett projek tillsammans med elbolaget Alabama Power testar Eneryield sin teknik.

 Det arbetet slutar inte bara för att projektet tar slut. Vi jobbar ju med komplex innovation, det är sällan 'plug and play'. Vår förhoppning är att vi kan jobba vidare på lång sikt. Vi har även fått kontakt med flera andra amerikanska nätägare.

Att Eneryield befinner sig i USA är ingen slump. USA:s elnät är mer åldrat och det uppstår fler avbrott menar han.

Men än är Eneryield inte vid mål för en lansering. Intäkerna de hitills har fått in kommer enbart från pilotprojekt.

Det stora målet nu är att ha en produkt redo i slutet på nästa år. Det når vi genom att fortsätta arbeta i olika kundsamarbeten.

Incitamenten är inte bara samhällsviktiga, det finns även mycket att vinna för företagen som kan minska antalet strömavbrott. 

Rent affärsmässigt kan vi spara kostnader relaterade till underhåll och drift med 10 till 20 procent. Är du en stor nätägare är det flera miljoner kronor per år”, säger Johan Rådemar.  

Läs mer om: el
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Påverkas arbetsviljan av ökad digitalisering?
Lång öppentid och härdar snabbt - ovanlig kombo
Tillverkar bara av återvunnet material: "Har vunnit väldigt mycket"
Han ska representera Sverige i EuroSkills 2023
Edströms Maskin får ny försäljningschef
1 000 miljarder ska investeras i industrier i Västerbotten och Norrbotten
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.156