23948sdkhjf

Halvvägs för halvledare i EU – Sverige får en nyckelroll

EU-länderna är överens om sin syn på hur EU ska bli en halvledarkontinent att räkna med.

Idag står EU för omkring nio procent av världens halvledare, den siffran ska vara uppe i 20 procent om sju år.

Det är viktigt eftersom alla i dag använder saker som innehåller chip, från mobiltelefoner till diskmaskiner. Och det kommer att bli ännu viktigare i morgon, konstaterar Jozef Síkela, industri- och handelsminister i ministerrådets nuvarande ordförandeland Tjeckien under EU-mötet i Bryssel till TT.

I Byrssel spikas EU-ländernas syn på kommissionens plan för att stärka halvledarproduktionen i EU med ökat samarbete och stöd för forskning, utveckling och produktion. Men hjälp av offentliga och privata investeringar hoppas kommissionen att få loss totalt 43 miljarder euro till halvledare och chip.

Det är viktigt steg för att säkerställa att vi faktiskt har företag som kan leverera det som är så nödvändigt. Det här handlar ju om att göra både EU och däribland även Sverige mindre beroende av andra stora krafter runt om i världen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) som var på plats i Bryssel

Busch själv får en nyckelroll när den så kallade ”halvledarakten” ska förhandlas vidare med EU-parlamentet när Sverige tar över som ordförandeland i ministerrådet i vår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111