23948sdkhjf

Oro för att finna rätt kompetens

Nyligen samlades Chalmers och Business Region Göteborg för att diskutera batteriproduktion och elektrifiering av fordonsindustrin i Västsverige.

Runt 100 personer samlade för att diskutera frågorna kring batteri- och fordonsindustri. Rapporten ”Göteborg – Ledande kompetens inom batteri- och fordonsindustri” presenterades som gav an nulägesrapport och förslag till genomförandeplan för att möta företagens kompetensbehov skriver Business Region Göteborg i ett blogginlägg.

Under ett samtal med bland annat Anders Wihlborg, Head of Electrification strategy E&O hos Volvo Cars, Peter Bryntesson, vd, Fordonskomponentgruppen samt Cecilia Hallengren Aronsson, SVP HR Volvo Group Trucks Technology diskuterades vilka kompetenser som kommer att behövas i den nya batterifabriken och vad omställningen till ny kunskap i fordonsindustrin och dess underleverantörer i Västsverige innebär.

– Det har aldrig varit mer spännande än idag att vara ingenjör i vår industri, sa Cecilia Hallengren Aronsson, Volvo Group Trucks Technology.

Men samtidigt ser man utmaningar, inte minst kring samverkan mellan industri och akademi för att hitta lärandeformer som gör att de kan professionalisera individer snabbare.

Oskar Falk från Novo Energy berättade de olika rollerna som kommer behövas till den nya batterifabriken.

När det gäller de ca 1500 operatörerna i produktionen behövs gymnasienivå. Rollerna på teknikernivå är mer kritiska då man måste ha yrkeshögskola för att få behörighet. Men det stora orosmomentet är söktrycket på skolorna och villigheten att gå in i detta säger Oskar Falk.

Förutom ökad attraktionskraft behövs en fortsatt nära dialog med företagen i branschen för att löpande stämma av kompetenskrav, omfattning och tidsplan så att utbildningsaktörerna kan planera och dimensionera relevanta utbildningar, säger Anna-Lena Johansson, ansvarig kompetensförsörjning Business Region Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078