23948sdkhjf

Kompetensbrist för batteriindustrin

Batterifabriker i Norden kommer behöva tusentals människor. Men att lyckas hitta rätt kompetens är en kamp mot klockan.

På ett industriområde norr om Skellefteå växer Nothvolts batterifabrik fram. De kommande åren kommer både produktionen och anläggningens storlek att utökas. Även andra batterifabriker på andra platser i Sverige, Norge och Finland planeras.

Totalt kommer det behövas 2 000 till 3 000 anställda till varje anläggning, enligt flera bedömare som Di varit i kontakt med. Det innebär att 15 000 – 20 000 personer senare under det här decenniet kommer att arbeta direkt i batteriindustrin – enbart i Norden. Men de 40-tal planerade batterifabrikerna i Europa kan detta skapa närmare 100 000 arbetstillfällen.

– Räknar vi ihop allt kommer vi i Sverige upp i över 100 000 människor. Vi räknar med att batteriindustrin kommer att växa till den tredje största industrigrenen i Sverige. Många förstår inte hur stor den här omställningen är, säger Claes Winzell, på forskningsinstitutet på Rise till Di.

Vad det är för kompetens som kommer att behövas är inte helt klar då branschen är ny i Sverige.

När Northvolt började sin etablering trodde man att det skulle behövas tusen ingenjörer, men så var inte fallet, menar Sara Wård Edvall strateg på Region Västerbotten.

Sara Wård Edvall ledde nyss ett projekt där kompetensbehovet för batteribranschen i Västerbotten och finska Österbotten kartlades. Till stor del handlar det om processoperatörer, mekaniker och olika typer av tekniker. Cirka 85 procent av befattningar i den nya industrin är arbetarjobb som kräver gymnasial eller eftergymnasial utbildning. Utredningen från Region Västerbotten visar att hälften av de nya jobben behövs någon slags omskolning.

Det är alltså en liten del arbeten som kräver specialister. Men människor med rätt kompetens arbetar redan på andra industrier. Dessutom är arbetslösheten låg i Västerbotten och Norrbotten.

– Folket finns inte här och det är en jätteutmaning, säger Sara Wård Edvall.

Eventuellt kan den rådande lågkonjunkturen och ökade arbetslösheten göra att människor i södra Sverige mer benägna att flytta. Men den internationella marknaden kommer att vara viktig även i fortsättningen.

– Det är en huggsexa på den globala nivån kopplat till batteritekniken. Det etableras fabriker över hela Europa, det är inte bara en rörelse inom landet, säger Sara Wård Edvall.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.376