23948sdkhjf

Trots larm om lågkonjunktur håller svensk industri god fart

Det samlade indexet, som mäter aktiviteten i verkstadsindustrin, sjunker något från en hög nivå under fjärde kvartalet. Det är femte kvartalet i rad med vikande siffror, enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens kvartalsvisa barometer.

Bilden är något splittrad mellan delbranscher. Även fast andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande i sina tillverkningsanläggningar minskar lite, ligger det fortfarande över det historiska snittet. Efterfrågan på arbetskraft fortsatt hög, även om den också har avtagit något, enligt sammanfattning av rapporten.

Men 2023 ser något dystrare ut.

– Efterfrågan på teknikindustrins produkter är cyklisk och konjunkturtoppen är passerad för denna gång och i kombination med den kostnads- och inflationschock vi ser kommer att inverka negativ på teknikindustrins affärsläge framför, skriver Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen, i en kommentar. 

Det är speciellt byggindustrin som det ser otroligt ut inför nästkommande år.

– Teknikföretag som levererar till Sveriges byggsektor börjar redan nu märka av en minskad orderingång från byggindustrin, skriver Bengt Lindqvist.

Men generellt sett ser arbetsmarknaden god ut i verkstadsindustrin, trots brist på arbetskraft.

– Behöver av arbetskraft har minskat något från en hög nivå. Effekterna på arbetsmarknaden följer dock den allmänna konjunkturutvecklingen med eftersläpning så effekterna här kommer första senare, fortsätter Lindqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112