23948sdkhjf

Samarbetet mellan industrin och forskare gav bra resultat

Framgångsrik forskning om additiv tillverkning med laser och tråd ska nu vidare utvecklas med det nystartade projektet SESAM. Högskolan Västs forskare ska tillsammans med fem industripartners finjustera delar av tekniken för duplext rostfritt stål och göra den mogen för industriproduktionen.

Under 2021 avslutade forskningsprojektet SAMw där forskare och företag utvecklat tillverkningstekniken additiv tillverkning med laser och tråd för materialet duplext rostfritt stål. Under fyra år lyckades forskarteamet komma så långt att teknologin kunde testas för tillverkning av högt belastad komponent för Alfa Laval med gott utfall.

Nu ska forskningsarbetet drivas vidare i det nystartade projektet SESAM. Målet är att teknologin ska uppnå teknologimognadsgrad TRL 7. Det innebär att den ska bli klar att appliceras i skarp produktion.

– Vi ska nu vidareutveckla olika tekniska delar i den här tillverkningsprocessen. Samtidigt breddar vi forskningsarbetet genom att testa tillverkning av fler komponentgeometrier med den här teknologin, säger Robert Pederson, professor i materialteknik vid Högskolan Väst, i pressmeddelandet.

Tillsammans ska forskarteamet ta fram ett produktionssystem som är designat för additiv tillverkning med laser och tråd. Systemet ska integreras i en robotiserad lasersvetsutrustning i en produktionsliknande tillverkningsmiljö på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan. Det här produktionssystemet ska demonstrator-komponenter slutligen kunna tillverkas på ett sätt som efterliknar serieproduktion.

– Det är ovanligt att vi som högskola arbetar så högt upp i teknologimognadsnivå som vi gör i det här projektet. Det är spännande att få vara med på hela resan från grundforskning fram till att ny teknologi implementeras i produktionsliknande miljö, säger Robert Pederson. 

– Även om det har arbetats globalt med additiv tillverkning i ett antal år, i olika industrier för olika tillämpningar, så är det fortfarande väldigt få tillverkningsindustrier som har lyckats skala upp och implementera additiv tillverkning i serieproduktion.

Att det blivit så bra resultat kan bero på kompetensen menar Robert.

– När kunniga ingenjörer och forskare inom additiv tillverkning samarbetar med kompetenta människor inom industrin i välplanerade projekt, då blir resultaten ofta väldigt bra för alla inblandade, säger Robert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08