23948sdkhjf

Led-armaturerna ska sänka kostnaderna i tillverkningslokalen

Proton Engineering i Skillingaryd byter ut hela sin belysning. Något som ska sänka kostnaden för drift och underhåll.

I takt med energi- och elkostnaderna har skjutit i höjden har många industrier insett vikten av att försöka sänka sina kostnader. EU har även beslutat att nästa år blir det förbjudet att sälja traditionella och konventionella lysrör. Många industriföretag behöver därför se om sina hus och byta till led-armaturer.

Skillingarydsföretaget som ingår i Proton-koncernen tillverkar främst rörprodukter till den tunga fordonsindustrin.

Proton Lighting utvecklar och tillverkar led-belysning. Det första bolaget som får den senaste tekniken och byter ut sin belysning är Proton Engineering.

– I dag handlar det inte bara om att sätta in led-armaturer, i dag måste du också kunna släcka dem för att spara energi. Vi måste få bort tomgångskörningen, säger Anders Schultz, projektsäljare på Exaktor by Proton Lighting, till Jönköpings-posten.

De nya led-armaturerna har så kallad närvarostyrning. Normalt finns det en masersensor som tänder hela rummet när man kommer in, men det nya systemet innebär att armaturerna tänds successivt i takt med att man rör sig i lokalen.

– Det här systemet är mycket underhållsfritt och kommer att sköta sig själv nu när vi ställt in det, säger Conny Strandgård.

800 armaturer är det som håller på att bytas ut och efter drygt två år ska investeringskostnaden ha betalat sig.

I Skillingaryd räknar man med att kostnaden för drift och underhåll kommer att minska från 695 000 kronor till 235 000 kronor per år. I verkligheten tros besparingseffekten att bli ännu högre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062