23948sdkhjf

Här utbildas framtidens svetsare och CNC-operatörer

Industrin i norr går starkt och allt fler svetsare och CNC-operatörer behövs anställas.

Vi har tidigare skrivit om att det råder brist på svetsare och CNC-operatörer, något som SVT Västernorrland rapporterat om.

På Yrkesakademin i Arnäsvall har elever som är arbetslösa erbjudits utbildning genom Arbetsförmedlingen.

– Som det ser ut i dagsläget inom industrin så är det garanterat jobb. Det är sådant tryck i hela norra Sverige. Det ringer företag från Norrbotten och frågar och här i Örnsköldsvik är det kris inom både svets och CNC, säger läraren Fredrik Arnqvist.

Utbildningen har plats för 30 elever, men för tillfället går där 20 elever. En av dem är Anna-Lena Söderholm som läser till CNC-operatör, ett arbete hon inte är helt oerfaren i.

– Jag hade ingen aning om att utbildningen fanns när jag hittade den via sociala medier. Ska jag vara ärlig så är Arbetsförmedlingen inte världens bästa förmedlare av möjligheter. De är mer en kontrollinstitution numera. Men jag anmälde mitt intresse och fick möjligheten så jag är jätteglad, säger Anna-Lena Söderholm till SVT.

En annan som går utbildningen är Mohammed Farhani som helt bytt bana. Tidigare arbetade han som säljare men ville testa något nytt.

– Jag är så glad att jag valde det här. Det är helt nytt för mig att svetsa och jag kände att jag ville göra något nytt. Något som gör det mer intressant är att jag har kollegor här och bra lärare som hjälper till.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078