23948sdkhjf

Att hålla koll på sina verktyg

Hur kan vi utnyttja verktygslagerautomater till sin fulla spets? Det förklarar Andreas Nyberg, Coroplus Tool Supply-specialist på Sandvik Coromant.

Den första lagerautomaten uppfanns redan så tidigt som år 10. Den grekiska ingenjören Heron från Alexandria byggde en maskin som måttade upp heligt vatten om användaren först la i ett mynt. Maskinen användes sen för att se till att människor i templen inte använde mer än en rimlig mängd vatten. Men sen dess har såklart lagerautomaterna utvecklats och blivit mer avancerade, men principen är densamma - att ge effektiv direkt tillgång till en produkt som användaren efterfrågan.

Andreas Nyberg är Coroplus Tool Supply-specialist på Sandvik Coromant och ska guida oss igenom hur programvara och maskinvara för verktygslagerautomater förbättrar verkstadens lönsamhet, produktivitet och hållbarhetsresultat.

I pressmeddelandet framgår det att hos många tillverkande verksamheter förblir upp till 60 procent av lagret oanvänt medans cirka 15 procent av alla jobb blir fördröjda på grund av att verktyg saknas. Dessutom räknar operatörer att de ägnar 20 procent av sin arbetstid att leta upp försvunna verktyg. Detta är siffror som är baserad på undersökningar av Sandvik Coromants.

För att kunna arbeta effektiv behöver man ha en enkel tillgång till en bred uppsättning verktyg, menar Andreas Nyberg. Han förklarar vidare att ha tillgång till rätt verktyg vid rätt tidpunkt är avgörande.

Om lagerstyrningen inte fungerar kan mycket gå fel. Exempelvis kan ett verktyg vara slut i lager när det behövs som mest. Eller svårighet att mäta verktygsprestanda samt höga kostnader för lagerstyrning och orderhantering. Den gemensamma konsekvensen blir att maskiner som saknar rätt verktyg inte används. Det resulterar i kostsamma och oplanerad stilleståndstid.

Men att investera i en ändamålsenlig maskinvara, exempelvis lagerautomater kan vara ett avgörande steg förklarar Andreas. Ett exempel på det är CoroPlus Tool Supply som förenar verktygslagerfokuserad maskinvara och programvara, för att automatisera många av de vanligaste problematiska moment kring verktyghantering. Programvaran håller reda på registrerade verktyg och visar lagertillgänglighet och vilka verktyg som har hämtas från maskinen och vem som har hämtat verktygen.

Automationsprogramvaran ger tillverkaren att utföra allting manuellt och förhindrar maskinstillestånd när det brinner i knutarna. Genom en surfplatta eller en smartphone kan man spåra verktygen.

Operatörerna har därmed alltid tillgång till nödvändiga verktyg, samtidigt som onödig lagerhållning undviks. Maskinerna blir aldrig stillastående på grund av saknade verktyg. Effektiv lagerhållning genererar ytterligare en fördel, utöver att skapa en lönsam och produktiv arbetsmiljö: Den mekaniska verkstaden blir mer hållbar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078