23948sdkhjf

Elpriserna slår hårt

Mycket av eldebatten har kretsat kring södra Sverige, men elpriserna rusade även i norr i slutet av 2022.

På Nybergs Mekaniska Verkstad, NVM, i Kiruna har elräkningen kommit.

– Det är fruktansvärda siffror för oss, så är det, säger Niklas Pääjärvi, vd hos NVM, till Di.

Elnotan för december blev 388 805 kronor. Samma månad förra året var kostnaden 152 047. Och blickar vi tillbaka ända tills december 2020 kostade elen 41 685, och då var förbrukningen högre än i år.

På helårsbasis förbrukar bolaget, som är underleverantör till gruvsektorn, stålindustrin och pappersbruken, 2,5 miljoner kilowatt fördelat på tre verksamhetsorter.

– I slutet av året ligger marginalen på 5-7 procent. Det krävs mycket omsättning för att klara de här elpriserna. Det slår hårt mot kassaflödet, säger Niklas Pääjärvi.

Bolaget som har 135 anställda och omsätter omkring 200 miljoner kronor kan hantera de höga priserna hyggligt. Men Niklas Pääjärvi varnar för att det kan påverka investeringsviljan inom industrin i norra Sverige.

– Man funderar mer på vad man kan producera, utifrån hur pass energikrävande det är. Det bli hämmande. Det kanske är bättre att dra ner och göra mindre. Det blir en otroligt negativ spiral, säger han till Di.

Niklas Pääjärvi vill att elfrågorna ska lösas på ett annat sätt än med ett stöd, exempelvis med en skattesänkning.

– Jag gillar inte den här varianten att ta jäkligt bra betalt och sen ge ut allmosor. Det tycker jag inte om, säger Niklas

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094