CAD/CAM en väl värd investering: ”Tar bort mycket av osäkerheten”

Krister och Amanda arbetar båda på produktionstekniskavdelningen inne hos Sandvik, men Amanda arbetar närmare med CAD och Krister arbetar närmare med CAM.
Arbetet går till så att utvecklingsavdelningen tar fram färdiga produkter i CAD som ska säljas ut till kund, sen tar Krister och Amanda vidare i ledet.
– Vår uppgift här på produktionsteknik är att se till att vi kan bearbeta de produkterna vi får från utvecklingsavdelningen så bra, effektivt och säkert som möjligt. Först ser vi till att vi kan bearbeta dem i våra maskiner för att vidare kunna montera ihop detaljerna till en färdig maskin eller reservdel. Det vi gör främst är att vi granskar ritningarna och detaljerna som utvecklingsavdelningen tagit fram i CAD, säger Amanda Jepson.
Efter att ha granskat en ritning för en ny produkt tar produktionsteknik fram en grovritning.
Där lägger man på material, även kallat bearbetningsmån. Krister förklarar för oss att det görs för att man ska uppnå de toleranser och mått som finns på ritningen för den färdiga detaljen. Grovritningen ligger även till grund för hur materialet ser ut när det kommer hem från leverantören.
Vår uppgift är att se till att vi kan bearbeta de produkterna vi får från utvecklingsavdelningen så bra, effektivt och säkert som möjligt. Amanda Jepson.
Men det är bara en del av det stora arbetet. I nästa steg i ledet knyts CAD och CAM ihop. Det Krister gör då är att han laddar ner en 3D-solid på den detalj som bearbetas från CAD och öppnar den i CAM-programmet.
– Där gör jag själva beredningen. Jag lägger körbanor efter 3D-solidens konturer där jag vill att vi ska bearbeta och adderar olika avstånd från detaljen. Man kan inte ta av allt material i ett skär utan gör det i olika passeringar. Och det är det jag berättar för programmet; hur många passeringar som ska köras och vilka vinklar, förklara Krister Svendsen.
När det sedan är färdiga postas det ut och då får man fram en CNC-programmering. Det är alltså en massa data-koder som läggs in i en maskin. Sedan utför maskinen det arbete som Krister har berättat för den att köra.
Men programmen används även till kontroller. Genom att mäta upp detaljerna i verkligheten och sen jämföra med solliden i CAD kan dem kontrollera att produkterna håller måtten.
– När detaljen är bearbetad går den ut till mätavdelningen. Och där mäts detaljerna upp med hjälp av mätaren. Då använder de sig av samma solid som jag har gjort programmet efter och gör en mätning på, säger Krister.
För det ovana örat kan det låta komplicerat. Men de olika CAD/CAM-programmen som Krister och Amanda arbetar i är mycket användarvänliga anser båda. Programmen Sandvik i Svedala har valt att arbeta med är EspritCam och Solidworks 3D Cad. Arbetet med Esprit har skett sen 1998.
– I båda programmen finns det mycket bra support som underlättar användningen av programmen, säger Krister och Amanda.
Arbetet kring CAD/CAM har nästan sett likadant ut under årens gång, men den största skillnaden har varit tillvägagångssätten i beredningarna.
– Förr i tiden använde man sig av andra metoder när man gjorde beredningar till maskinerna. Då klipptes hålremsor och hålkort som maskinerna läste in via en remsläsare. Men sen 90-talet har man använt sig av denna typ av teknik, säger Krister Svendsen.
Om man kollar i Sandviks arkiv kan man hitta gamla handritade ritningar och även där har det skett en utveckling.
– Allting idag är ju nästan uppritat i 3D vilket underlättar för alla parter. Man kan se en praktisk modell som går att vända och vrida på, säger Amanda Jepson.
Krister är mer gammal i gamet hos Sandvik i Svedala och har haft olika positioner under årens gång tills han hamnade där han är idag. Amanda har dock inte varit lika länge på Sandviks mark i Svedala. Men det är samma maskiner som används för bearbetning idag som när Krister själv körde maskin i början på runt 2000. Men trots det är tekniken i rätt takt enligt dem båda.
– Vi har redan en effektiviserad bearbetningsmetod idag och för att kunna effektivisera ytterligare så måste vi investera i nya maskiner som klarar av nyare teknologi. Jag tror egentligen inte det är nödvändigt för maskinerna att gå mycket fortare, säger Krister.
Amanda håller med.
– För detaljerna behövs det inte i heller, men kanske för att fortsätta hålla hög kvalité, säger Amanda Jepson.

Den största utmaningen som Amanda och Krister ser för att vidareutveckla arbetet med CAD/CAM är att maskinerna måste vara up-to-date. På Sandvik finns det bådadera - dels en nyare maskinpark, dels trotjänare från slutet av 90-talet som är de maskinerna som Krister gör CAM-beredningar till.
– Men det är som sagt samma produkter vi kör fortfarande. Maskinerna är tillräckliga för min CAM-beredning, fortsätter Krister.
Risken för att något ska gå fel i maskinerna är dock minimal.
– Innan vi kör ut något i maskinerna kontrollerar vi alla siffror och där är jag med som tekniker. Jag följer med när vi kör alla detaljer och vi kollar att alla vinklar är rätt och att parametrarna är där. Sen när detaljen väl är klar så blir den kvalitetskontrollerad, säger Krister.
Arbetet kontrolleras genom varje steg så att om något fel skulle uppstå, så har de i god tid redan upptäckt problemet.
CAM-biten är ju väldigt rolig och jag får verkligen göra det jag vill om dagarna. Krister Svendsen.
– Vi kör något som vi kallar block-vis. Då kör man bara en rad i programmet åt gången, då ser vi på displayen i maskinen vilket håll verktyget är på väg.
Genom att ha implementerat dessa typer av program har man kunnat effektivisera tillverkningsprocessen på olika sätt.
– Det går snabbare i maskinen att bearbeta produkterna. Vi slipper även spill av material och behöver inte lägga in extra skär eller extra bearbetning, säger Krister.
Vad tycker ni är roligast med att arbeta kring cad/cam?
– Jag arbetar mycket i CAD och tycker det är väldigt roligt. Man får vara kreativ och skapa något. Det är väldigt spännande att man får vara med i tillverkningskedjan, säger Amanda Jepson.
Och Krister, han håller med.
– CAM-biten är ju väldigt rolig och jag får verkligen göra det jag vill om dagarna. Jag får göra beräkningar, och sen får jag gå ner i fabriken och köra de tre första detaljerna innan jag lämnat över det i produktionen.
Att investera i CAD/CAM kan vara en stor summa pengar för vissa tillverkningsverkstäder. Men vid frågan kring om de skulle rekommendera investering i dessa typer av program säger båda två i kör,
– Ja!
– Det är väl värt att investera i, även om man bara kan tänka sig i CAD-programmet, säger Amanda.
– Tittar man på mindre företag som har legotillverkning, då får de ju en massa olika förslag på produkter. Där kan CAD och CAM komma förenkla stora delar av produktionen, säger Krister.
Men att investera i det har inte endast fördelar för sin egen tillverkning, utan även för att vara mer attraktiv på arbetsmarknaden, det tror både Amanda och Krister.
Amanda tog nyligen själv examen och tror det kan locka unga in på marknaden.
– CAD ingår i många tekniska utbildningar. Det har man med sig i ryggsäcken och jag tror absolut att det kan locka om det finns på arbetsplatsen, säger Amanda.
För Sandvik i Svedala spelar CAD/CAM en viktig roll. Utan programmen hade de inte kunnat få fram sina detaljer. CAM-programmet spelar en viktig roll då det kan räkna ut komplicerade koder både snabbare och betydligt mer felfritt än vad vi vanliga dödliga kan klara av.
– Att gå utifrån en solid, alltså en färdig modell, det tar bort mycket av osäkerheten, avslutar Amanda Jepson.