23948sdkhjf

Industrin i norr behöver utländsk arbetskraft

Under firandet av det nya mineralfyndet LKAB redovisade häromdagen kunde man även konstatera oro för industrin. Det upprepade kompetensbehovet.

Regeringen hyllar den gröna omställningen i norr. Men alla gröna stålsatsningar i Luleå, Gällivare, Boden och Kiruna, Northvolts jättefabrik i Skellefteå – norra Norrland har alla förutsättningar att gå mot en gyllene industriepok.

– Men kompetensbehovet blir en ödesfråga för industrin, i synnerhet i Norrbotten och Västerbotten, säger Per Hidesten, till TT.

Enligt rapporter kommer det behövas 11 000 personer bara till basindustrin i norr, enligt Hidesten.

– Det klarar inte den inhemska försörjningen, säger han.

För att klara det stora personalbehovet måste människor lockas hit från andra länder, även utanför EU. Då kan inte Sverige strama åt arbetskraftsinvandringen, enligt Hidesten som är mycket kritisk till regeringens planer om att kräva minst medianlön, runt 33 000 kronor i månaden, för att få komma hit som arbetskraftsinvandrare.

Det handlar alltifrån svetsare till ingenjörer som kommer att behövas. Trots det kompetensbehovet som finns inom industrin, tjänar ändå majoritet, 75 procent, av de arbetsyrken som kommer att efterfrågan mindre än 33 000 kronor, enligt Hidesten.

Rimligt krav enligt Hidesten, vore att kollektivavtalsenliga löner skulle räcka som något slags minimikrav.

Han utgår ifrån att politikerna vet vad de sysslar med.

– Men det görs inte av sig självt, du har ju det här med elfrågan också, säger Hidesten och tänker bland annat på de tröga tillståndsprocesserna innan planerna på all elintensiv industri kan förverkligas.

– Om man tror på det här måste man fatta de politiska besluten. Jag vet inte om det går för fort för politikerna, att man inte hänger med, säger Hidesten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08