23948sdkhjf

Kvantdator ska bli tillgänglig för svenska industrin

En svensk kvantdator ska bli tillgänglig för industrin att använda. Den nya datorn ska ge företag och forskare möjlighet att lösa problem med hjälp av kvantteknologi.

2018 startade projektet med att utveckla och bygga en svensk kvantdator på Chalmers, inom ramen för satsningen Wallenberg Centre for Quantum Technology. Nu är Chalmers kvantdator uppe i 25 kvantbitar, men målet är att 2029 är att vara uppe i 100 kvantbitar. Men med endast 25 bitar är kvantdatorn redan intressant att köra kvantalgoritmer på.

Dock finns det ett problem. Datorn är sällan ledig att använda då forskarna ständigt arbetar med att vidareutveckla den.

– Därför ska vi göra en kopia av vår kvantdator och göra den tillgänglig i en testbädd för företag och forskare att köra algoritmer på. Syftet med testbädden är att höja kompetensnivån inom kvantteknologi i Sverige och att sänka tröskeln för att använda kvantdatorer, säger Per Delsing, Chalmersprofessor och föreståndare för WACQT.

I ett första skedet har Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljat testbädden finansiering med 102 miljoner kronor. Testbädden kommer även att innehålla en supportavdelning som ska vägleda och hjälpa användaren att koka ner sina problem till körbara kvantalgoritmer och testutrustning för företag som utvecklar komponenter inom kvantteknologi.

– Tanken är att man inte ska behöva så stora förkunskaper. Det räcker att ett företag har ett problem som man hört att en kvantdator kanske skulle kunna lösa, så hjälper supportavdelningen användaren vidare därifrån, säger Per Delsing.

Det finns redan flera kommersiella aktörer i utlandet som har gjort kvantdatorer tillgängliga för användare via molnet. I jämförelse kommer WACQT:s testbädd att vara betydligt billigare att nyttja för svenska användare.

– En annan stor skillnad är att vi är transparenta med vad som finns under huven i kvantdatorn. Då kan man optimera algoritmen efter hårdvaran, vilket ökar chansen för lyckade beräkningar, förklarar Per Delsing.

Testutrustningen för komponenter och supportavdelningen ska komma på plats under 2024, medan kvantdatorn för algoritmkörning öppnar 2025. Till en början kommer kvantdatorn att ha 25 kvantbitar, för att efter ett par år uppgraderas till 40 stycken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141