23948sdkhjf

Lasersvets flyttar in i verkstaden: "Blir många timmar på Youtube"

I Mölndal i Göteborg finner man Plåtpressning AB som tillverkar allt från fordonsdetaljer till värmepumpar. De tillverkar allt som går att tillverka i plåt, helt enkelt.

Planen var inte för Danny Gilmartin, ägare och vd på Plåtpressning, att vara där han är idag. Egentligen skulle han flyttat till England med sin flickvän, men när hon såg rekryteringsannonsen från Plåtpressning i Göteborg fick hon Danny att söka jobbet. Med sina tidigare erfarenheter inom branschen fick Danny jobbet och paret beslutade sig för att bosätta sig i Sverige i stället. Detta var 2007, och när de dåvarande ägarna av Plåtpressning funderade på att sälja företaget påbörjades en övergång där Danny blev delägare, och tog sedan över som ensam ägare 2016.

Plåtpressning är experter på plåtbearbetning och är specialiserade på stansning och bockning. De arbetar nästan uteslutande i magnelis, ett material med hög korrosionshärdighet som kan stå emot de påfrestningar som applikationerna utsätts för. Största delen av det de tillverkar hamnar i utomhusmiljöer, exempelvis stativ och snöskydd till värmepumpar. Magnelis är också ett material som är snällare mot maskinerna, jämför man med aluzink och galvaniserat stål är beläggningen på magnelis inte lika klibbig, och riskerar inte att förstöra maskiner och verktyg.

– Tidigare arbetade vi med både aluzink och galvaniserat stål, beroende på om applikationen skulle användas inomhus eller utomhus. Nu när vi arbetar med magnelis kan vi använda samma plåt inomhus som utomhus eftersom det är ett prisvärt material, säger Danny i nyheten.

För cirka 7 år sen började de samarbeta med Bevego och Plåtpressning startade. I samband med att Bevego utvecklade sitt arbete med magnelis tog Anders Vervaart på Bevego kontakt med Danny för att presentera materialets fördelar. Efter det har samarbetet bara växt och idag hjälper Bevego till med bland annat lagerhållning och leverans, medan Plåtpressning kan hjälpa Bevego när deras kunder behöver speciallösningar i plåt.

– Plåtpressning är en av våra största kunder inom magnelis. Det är ett roligt företag som är väldigt innovativa och alltid villiga att testa nya material. Danny och teamet vill gärna vara först med att testa nya saker. Vi har en bra kommunikation och ett väldigt bra samarbete där vi hjälper varandra, det är värdefullt, säger Anders Vervaart som är säljledare/KAM inom industri på Bevego.

Som sagt, allt som går att tillverka i plåt tillverkar Plåtpressning. De arbetar även med prototypframtagning och konstruktion av plåtdetaljer. I verkstaden har de både en 3D-skrivare och en 3D-skanner. I 3D-skannern kan valfri form skannas in och utifrån det skapas en CAD-fil som kan öppnas och bearbetas i datorn. Sedan förs filen över till någon av maskinerna i produktionen för att tillverka de rätta delarna i plåt.

– Vi kan lösa allt som går att tillverka i tunnplåt. Det vi gör i första hand är att lösa våra kunders problem kan man säga, säger Danny.

Snart ska även en ny maskin ta plats inne i verkstaden, en lasersvets. Det är en typ av handsvets som blir en av de första i Sverige när den landar hos Plåtpressning. Att svetsa med laser är en ny teknik för Danny som han gärna vill utforska.

– Det blir många timmar på Youtube nu för att kolla på filmer om lasersvetsning, säger Danny och skrattar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063