23948sdkhjf

Gemensamt krafttag ska lösa utmaningarna

Tillsammans tar Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen ett gemensamt krafttag för att lösa industrins utmaningar. Samarbetet kallas Swedish Battery Regions och ska arbeta för snabb elutbyggnad, kompetensförsörjning och hållbar råvaruförsörjning.

Vi är mitt uppe i en övergång till elektrifiering vilket medför ett ökat elbehov. Att ha tillgång till billig el i tillräckligt stor omfattning och i rätt tid är en viktig del. Inte endast för industrins nyinvesteringar, utan även som en garanti för det svenska näringslivets fortsatta verksamhet och konkurrenskraft.

– Just nu ligger det ansökningar om havsbaserad vindkraft på regeringens bord. Ny elkraft behövs här och nu för såväl Sveriges invånare som företag. Vi har industrietableringar i miljardklassen och fler på väg - ingen kommun ska behöva tacka nej till den möjligheten, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande i miljö- och regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen, i pressmeddelandet.

Samarbete är en svensk paradgren och regional styrka som historiskt skapat en robust industri. Nu finns förutsättningar för att batteriteknik kan bli en stor sektor av ekonomin. I den utvecklingen har Sveriges tillverkande regioner en framträdande roll.

– Spelar Sverige sina kort väl kan vi bygga upp utbildning, forskning och tillverkning i absolut världsklass, men då måste elfrågan lösas nu. Dröjer det till 2035 innan ny el är på plats kommer etableringarna hamna någon annanstans i världen, det är vårt gemensamma ansvar säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden Region Västerbotten.

Vidare skriver de att näringslivet har möjlighet att ta en position globalt som ledande inom hållbara batterier. Med det menar man hela cirkeln från gruvbrytning, tillverkning, förnybar el och återvinning av ingående material. Behovet av el kommer öka och ett alternativ att möta det är utbyggnad av vindkraftverk menar de vidare. Företagens beslut om var i världen man tillverkar, vad och hur mycket, styrs mycket av tillgången på billig fossilfri el. Beslut som bör tas nu menar region Västerbotten.

Västra Götaland och Region Västerbotten är centrala industriregioner för utveckling och tillverkning av batterier, tycker skribenterna och menar att elektrifiering och särskilt batteritillverkning kommer att vara en av vår tids stora industriskiften.

Swedish Battery Regions kommer inledningsvis att börja prioritera följande tre områden:

  • Elförsörjning: Ökad takt på utbyggnad av både produktion och distribution. Minskad tid för tillståndsprocesser och bättre förutsägbarhet.
  • Kompetensförsörjning: Bygga internationell attraktionskraft. Samarbeta kring initiativ som kan stötta utbildning och professionen kring batteriväderkedjan. Bättre förutsättningar för att rekrytera internationell expertis och arbetskraftinvandring.
  • Råvaruförsörjning: Brytning av mineraler (gruvor) och cirkulär återvinning av material (kemiindustri).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079