23948sdkhjf

Påverkas arbetsviljan av ökad digitalisering?

AI, automatisering och robotar. Ord som är allt mer förknippade med olika arbetsplatser runt om i Sverige. Men hur påverkar det egentligen arbetsmiljön?

Nu ska nio forskningsprojekt undersöka saken. Afa Försäkring stöttar satsningen med 38 miljoner kronor. Det skriver Uppsala universitet.

Åsa Cajander, som är professor vid institutionen för informationsteknik, ska tillsammans med kollegan Jessica Lindblom undersöka hur arbetsengagemanget förhåller sig till användningen av automatisering, AI och robotisering. Bland annat ska metallindustrin tittas närmare på.

– Vi står inför en kris i anställdas arbetsengagemang. Enligt en Gallup-rapport som visar på alarmande siffror, toppade negativa arbetsrelaterade känslor år 2020 och det verkar inte som om trenden kommer att vända. Projektet kommer att undersöka vad det egentligen är som gör att människor känner sig oengagerade i sitt arbete, och hur det kopplar till digitalisering. Med den kunskapen kommer projektet att kunna utgöra en startpunkt i att vända trenden och återfå engagemanget för arbete, säger Åsa Cajander i en artikel på Uppsala universitets hemsida.

Projekten startar den 1 februari 2023 och kommer pågå i tre år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109