23948sdkhjf

Tillverkar det mest eftertraktade just nu

Taiwan är världsledande när det gäller att utveckla halvledare som används i allt från bilar till telefoner. I ett reportage besöker DN universitet i National Tsinghua som spottar ur sig hundratals nya halvledarexperter om året.

Hela världen efterfrågar halvledare för tillfället. Taiwan är världsledande när det gäller halvledare som hela världen skriker efter och som behövs i de flesta moderna apparaterna i samhället. Men hur hamnade Taiwan i toppen av denna avancerade och kostnadsintensiva industri?

DN skriver att det var framför allt av ekonomiska skäl som Taiwan inledde satsningar på industrin på 1980-talet. Man ville bli ett rikare land. Regeringen kallade hem den USA-utbildade ingenjören Morris Chang som grundade TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing company. Ett lyckat drag, då TSMC i dag är diamanten i Taiwans halvledarindustri, förmögen att tillverka mer avancerade halvledarkomponenter än något annat bolag.

I reportaget möte de Sun-Zen Chen som är lärare och forskare vid institutionen för nanoteknologi och mikrosystem.

– När jag växte upp uppmuntrades vi att arbeta i halvledarindustrin. Vi lärde oss fysik och kemi, inte juridik eller ekonomi som är förstahandsvalet för någon som vill lyckas i USA. Här är det nanoteknik och halvledare som gäller, säger Sun-Zen Chen.

Än i dag uppmuntras unga i Taiwan att söka sig till halvledarindustrin. Ett arbete där man tjänar bra och att bilda familj med någon inom halvledarindustrin smäller högt.

Halvledarna har fått en större betydelse bortom den ekonomiska på senaste. Kinas alltmer högljudda hot om att invadera Taiwan militärt har gjort att halvledarindustrin börjat betraktas som en del av ögruppens nationella försvar.

Under pandemin uppstod brister på halvledare på grund av störningar i leveranskedjorna. På senare tid har allt fler ropat efter tillverkning närmare hemmaplan. Nyligen ha USA anlitat TSMC för att bygga två fabriker till ett värde på 40 miljarder dollar i Arizona.

TSMC överväger också investeringar i Europa. Det är en utveckling som väcker farhågor om att den högteknologiska skölden ska försvagas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062