23948sdkhjf

Ny utbildning ska möta behovet av fler robotsvetstekniker

Idag är behovet av robotsvetstekniker inom tillverkningsindustrin stor, något som förväntas växa ännu mer med tanke på den snabba utvecklingen mot automation och robotisering. För att möta denna utvecklingen startar Montico en yrkeshögskoleutbildning för robot- och robotsvetstekniker.

De senaste åren har antalet robotinstallationer ökat i den svenska tillverkningsindustrin med närmare 40 procent och Sverige har idag högst robottäthet i Europa, om man bortser från fordonstillverkarna, skriver de i pressmeddelandet.

– Den här utbildningen matchar efterfrågan hos företag som har svårt att rekrytera robot- och robotsvetstekniker med rätt kompetens både när det gäller att kunna hantera, utveckla och serva installationerna. Utvecklingen inom industrin får inte bromsas av att det saknas rätt kompetens, säger Martin Jäverbrant, utbildningsledare Montico.

Den nya utbildningen ska ge kunskap inom robotteknik, produktionsutveckling och robotprogrammering. Den kommer ske på halvfart och vänder sig till dem som redan arbetar inom industrin.

– De YH-utbildningar som finns i Sverige idag som har med automation och robotteknik att göra, är längre heltidsutbildningar som ofta leder till en ingenjörsexamen. Vi ville därför ha ett upplägg där man kan kombinera studier med sitt jobb och bli färdig robotsvetstekniker redan efter ett år, säger Martin Jäverbrant.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079