23948sdkhjf

Kompounderingsextrudern på plats

Nexam Chemical AB tog hjälp av maskintillverkaren Feddem GmbH när företaget skulle investera i en ny kompounderingsmaskin för sina reaktiva masterbatcher. Extrudern är nu på plats i Lomma.

I kompounderingslinjen siktar Nexam inte bara på att producera sitt nuvarande produktsortiment mer effektivt. Målet är även att utveckla nya typer av reaktiva masterbatcher. 

Vid tillverkning av reaktiv masterbatch så kallade ATEX-material (explosiva atmosfärer) är kraven högre ställda gällande särskilda säkerhetsåtgärder och anpassning av extruderingslinjen. Samarbetet mellan Feddem och Nexam inleddes därför med försök hos masterbatchtillverkaren AF-COLOR, som är ett systerbolag till Akro-Plastic GmbH och som i likhet med Feddem ingår i Feddersen Group. Under några veckor arbetade projektledningen och design & utvecklingsavdelningarna på Feddem med att ta fram ett anläggningskoncept för att möta kundens krav. I nära samarbete med Nexam var det möjligt att överföra de speciella kraven från tillverkningen av ATEX-material.

Den extrudertyp som Nexam valde är FED 52 MTS 36 L/D. Till denna valdes en extra kåpa för att göra det möjligt att tillsätta flytande tillsatser med hjälp av ett insprutningsmunstycke. Investeringen innefattade även två FSB sidomatare, doseringssystem för råvaror, vakuumsystem och kylsystem.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Utbildningen ska råda bristen i Skåne
CDE vill skapa världens bästa kontrollrum: "Ingen har en liknande lösning"
Ny bandsågsautomat för Steens Mekaniska
Assa Abloy förvärvar italienskt bolag
AI: en hållbar lösning
Tillverkar en miljon artiklar per år
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.141