23948sdkhjf

Ny teknik ska minska manuell hantering

Vinnova har beviljats forskningsmedel till ett projekt för att förbättra industriell kvalitetskontroll genom normalizing flows. En ny teknik som används inom maskininlärning (AI) för att förstår komplexa förhållande och mönster.

Tillsammans ska experter från industrin och forskare från forskningsmiljön Data Intensive Science and Applications (DISA) vid Linnéuniversitetet ta fram nya metoder för att öka effektivitet och noggrannhet i avvikelsedetektering.

Industriell kvalitetskontroll innebär ofta manuell avsyning, vilken både är kostsamt och känsligt för fel, skriver de i pressmeddelandet. Men den nya teknologin baserad på maskininlärning (AI) har processen för att upptäcka avvikelse automatiskt blivit möjlig.

– Vårt mål är att öka flexibiliteten och skalbarheten i kvalitetskontrollsystemet genom att minska behovet av manuell hantering. Den nya tekniken kallas normalizing flows och hjälper till att hitta och förutsäga avvikelser i data, vilket gör det möjligt att identifiera potentiella problem i tidigt skede och ta åtgärder för att förhindra dem, säger projektledare Diana Unander.

Projektet samlar experter från industrin inom områdena tillverkning, automation och kvalitetssäkring och tillsammans med forskarna kommer man testa och utvärdera teknikens prestanda i verkliga miljöer.

Bland annat Gimic, SKF och Gunnebo Industrier är en del av The Crosby Group och kommer bidra med sina kunskaper. Arbetet syftar till att göra metoden användbar inom industrin och förbättra detekteringen av avvikelser.

– Konsortiet har inlett arbetet och det finns stort engagemang och drivkraft för att arbeta vidare med de utmaningar vi står inför. Vi ser kombinationen av kunskaper och kompetenser som en framgångsfaktor och ser fram emot att kunna leverera resultat som inte bara kan komma till nytta för projektparterna utan för industrin i stort, säger Diana Unander.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lucid säger upp 1 300 anställda
Lyckades vända skutan
Efter storvarslet: Bara 23 anställda kvar på Nevs
Energiföretagen är kritisk mot nedläggning av branschskolor
Schaeffler bekämpar förfalskade produkter
AGAB levererat verktygsväxlingsutrustning till Thule Group
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.159