23948sdkhjf

Volvo får flytta de fridlysta groddjuren

Volvos nya planerade batterifabrik i Mariestad är tänkt att byggas på marker med fridlysta groddjur. I området lever även den fridlysta citronfläckade kärrtrollsländan. Länsstyrelsen ger nu dispens för att samla in och flytta de skyddade djuren.

I Mariestad ska Volvos nya batterifabrik byggas där det ska tillverkas batterier till eldrivna lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. I höstas rapporterades det att DNA-spår av större vattensalamandrar hade hittats. Det skulle genomföras en inventering som sedan skulle avgöra hur processen skulle gå vidare. Och nu har beskedet kommit.

Länsstyrelsen ger Volvo tummen upp att samla in och flytta groddjuren samt trollsländorna.

– Vi har vägt samhällsintresset av investeringen mot skyddet av arter. Vi landade då i en dispens. Alltså att vi tillåter att Volvo samlar in och flyttar groddjuren och trollsländorna till ett närliggande område där bolaget skapar fyra nya dammar för djuren. I området finns också lämpliga livsmiljöer på land. Vi bedömer därför att djuren kommer ha det minst lika bra på den nya platsen som den gamla, säger Eva Olsen, chef på Länsstyrelsens enhet för naturärenden, i ett pressmeddelande.

Beslutet är förenat med vissa villkor. Villkoren handlar bland annat om insamlingsmetodik, nya platser för djuren och en uppföljning av flytten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Lucid säger upp 1 300 anställda
Lyckades vända skutan
Efter storvarslet: Bara 23 anställda kvar på Nevs
Energiföretagen är kritisk mot nedläggning av branschskolor
Schaeffler bekämpar förfalskade produkter
AGAB levererat verktygsväxlingsutrustning till Thule Group
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.172