23948sdkhjf

Volvo får flytta de fridlysta groddjuren

Volvos nya planerade batterifabrik i Mariestad är tänkt att byggas på marker med fridlysta groddjur. I området lever även den fridlysta citronfläckade kärrtrollsländan. Länsstyrelsen ger nu dispens för att samla in och flytta de skyddade djuren.

I Mariestad ska Volvos nya batterifabrik byggas där det ska tillverkas batterier till eldrivna lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. I höstas rapporterades det att DNA-spår av större vattensalamandrar hade hittats. Det skulle genomföras en inventering som sedan skulle avgöra hur processen skulle gå vidare. Och nu har beskedet kommit.

Länsstyrelsen ger Volvo tummen upp att samla in och flytta groddjuren samt trollsländorna.

– Vi har vägt samhällsintresset av investeringen mot skyddet av arter. Vi landade då i en dispens. Alltså att vi tillåter att Volvo samlar in och flyttar groddjuren och trollsländorna till ett närliggande område där bolaget skapar fyra nya dammar för djuren. I området finns också lämpliga livsmiljöer på land. Vi bedömer därför att djuren kommer ha det minst lika bra på den nya platsen som den gamla, säger Eva Olsen, chef på Länsstyrelsens enhet för naturärenden, i ett pressmeddelande.

Beslutet är förenat med vissa villkor. Villkoren handlar bland annat om insamlingsmetodik, nya platser för djuren och en uppföljning av flytten.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094